A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro

Rólunk mondtátok

Aki már kirándult velünk, találkozhatott a kis vendégfüzetünkkel (könyvet mégsem cipelhetünk fel a hegyre :). Persze a mai modern világban már leginkább emailben kapunk visszajelzéseket. Ide gyűjtöttük össze őket.

Pádis, Bihar-hegység (2018)

Kedves Zsolt!
Az első szó ami eszembe jut a túrával kapcsolatban, a köszöneté! Köszönjük, hogy bepillantás nyerhettünk Biharnak, ennek a fantasztikus világnak egy kis szegletébe. Köszönet, és hála Zoltánnak a nagyszerű túravezetésért. Rendkívül ügyesen kombinálta a programokat, gyorsan, hibátlanul alkalmazkodott a kialakult helyzetekre, jól, pontosan mérte fel a csoport lehetőségeit, így egy pillanatra sem éreztük veszélyben magunkat. A szállás teljesen megfelelt az igényeinknek, az ellátás ( reggeli, estebéd) pedig felülmúlta minden várakozásunkat. A kedves szakács nénit legszívesebben magunkat hoztuk volna! Fantasztikusan éreztük magunkat minden nap. Nehezen szakadtunk el Bihartól, reméljük hamarosan vissza térhetünk!

Még egyszer, köszönjük a lehetőséget,mi pedig mindig, mindenhol propagálni fogjuk a túrát!
Jó egészséget, sok szép túrát kívánunk!
Üdvözlettel:
TATAJKA-APÁDIS csapat

Pádis, Bihar-hegység (2018)

A túrán 21-en vettünk részt, mely társaság 12-57 év közötti
személyekből állt. Volt, aki félt a túrától, mert abszolút nem
túrázott még, volt pedig olyan is, már a Mont Blanc-t is megmászta,
tehát elég vegyes volt a felhozatal.
Zoli egyik nagy érdeme, hogy ebből a vegyes felvágottból egy egységes
csapatot verbúvált. Mindenkire odafigyelt, mindig megvárta az
esetleges lemaradókat, segített a nehezebb részeknél (pl: Csodavár).
Nagy élmény volt, hogy a tavaly novemberi viharkárok után a Szamos
Bazárban együtt kerestük csapatostul a kiutat, mivel szinte
járhatatlan volt a túristaút.
Zoli végig közvetlen, érdeklődő, nyitott volt, és remek történeteivel
szórakoztatott minket (“biciklizés közben találkoztam medvével,
összeért a vállunk”). A Pádis minden részletét ismerte, minden
kérdésünkre tudott válaszolni, még azt is meg tudta mondani, hogy
mikorra érkezik meg az eső (“no menjünk, hogy a Glavoj réti
palacsintázóban érjen minket az eső”-mikor odaértünk, pont akkor
kezdett el esni, pedig Ő ezt kb. 45 perccel korábban mondta.
Esténként sem hagyott magunkra minket, mindvégig ott volt köztünk,
segített pusztítani a sört, bort, pálinkát .)

T.Robi

Radnai-havasok (2017)

A napi programok nagyon jók voltak, pont teljesíthető számunkra is. A vonatozásnál jó lett volna túrázni is egy kicsit ez erdőben, de sajnos csak napi 1x megy fel a vonat, legalábbis úgy láttam, szóval erre nem volt lehetőség.
A vihar, és az izomláz ellenére nagyon jól éreztük magunkat!
A vihart a villámokkal mondjuk kihagytam volna. Talán ha visszafordulunk, és a menedékben meghúzzuk magunkat ameddig tart a vihar, akkor később nyugodtan fel tudtunk volna jutni a Gargalóra. A szél és az eső még nem lett volna olyan nagy gond, de a villámok tényeg ijesztőek voltak. Timi nagyon elázott, ezért mi vissza is fordultunk a végéről. Viszont futottunk fel és lefelé is 🙂 Nóri felküzdötte magát, már nem volt sok hátra csak pár száz méter. Lefelé a sípályát is kihagyhattuk volna, jobb lett volna mégiscsak a sílifttel lemenni, mert Nórinak estére olyan izomláza lett, hogy másnap a Pietroszra már nem másztunk fel végig, csak a tengerszemig.
Felfelé nagyon jól haladtunk, de lefelé…. mint egy rokkant teknősbéka 🙂 2x tovább tartott lejönni, mint felmászni 🙂
Szóval kalandos volt, de mi nagyon jól éreztük magunkat. Csodálatosan szép vidék és nagyon kedvesek az emberek arrafelé. (Mondjuk én azt is nagyon élveztem, hogy nem volt nálam laptop és térerő sem volt fent a hegyen.)
Ja, és nagyon érdemes megnézni a skanzent Máramarosszigeten!
Köszönjük a szervezést! Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.
Üdv.,

Dóri

Retyezát (2015)

Kedves Zsolt!

Szeretném megköszönni a szervezést gyönyörű helyeken jártunk, élményekben gazdag napok voltak! Túránk egyetlen “hibája”, hogy a hegyen töltött idő rövid volt…
Legközelebb hosszabbra tervezzük:)!
A szállások is rendben voltak sőt a hegyen nem várt “luxusban” volt részünk amit a menedékházBAN található vizesblokk és WC jelentett… A víz azért jéghideg volt,hogy el ne felejtsük hol vagyunk:) Plusz takaró és ágynemű is volt. A kis házakat nem láttuk belülről,de azt hiszem ez a fajta kényelem csak a nagy ház lakóit illette. A vacsora is korrekt volt esténként jól esett a meleg étel.
üdv.:
Krisztina

Bucsecs csillagtúra (2015)

Kedves Zsolt!
Köszönjük szépen, hogy megszervezted nekünk ezt a túrát és hogy egy ilyen túravezetőt osztottál hozzánk, mint a Barna. Csodás volt!!!
Szuper volt a menedékház, meg voltunk teljesen elégedve vele. Barna tartott a tulaj hozzáálásától de meglágyítottuk a szívét és még ő is kedves üzemmódra váltott.
Nem is volt nagy baj, hogy oda sikerült a szállásunk, mert a sok csomaggal elég volt idáig is nekünk felmenni, ekkora csomaggal még sosem haladtunk de lassan és biztosan, Barna türelmére hagyatkozva ezt is megcsináltuk.
Az első napi túránk volt az Omu csúcs. Nagyon lelkesen elindultunk és már alig vártuk, hogy a csúcsra elérjünk. A túra közben volt egy pont ahonnét még visszafordulhattunk volna de mindenki úgy döntött, hogy végig csináljuk. Utólagosan Barna bevallotta, hogy azt hitte, hogy lesz egy pár ember aki visszamegy a menedékházhoz, de nem. Igaz lassabban tettük meg a túrát, mint azt ahogyan kellett volna de megcsináltuk!
A csúcson csodás kilátás tárult elénk, szuper időnk volt, kevés felhővel ezért elég messze elláttunk. Apropó az idő, sikerült jól leégnem, most kis disznó színű az arcom 😀 de csak magamnak köszönhetem mert csak én nem kentem be magam fényvédővel…. nem is értem hogy miért?!
A csúcsról lefele megyűlt a bajom a bakancsommal és ennek köszönhetően nem tudtam elmenni másik nap a túrára 🙁 Sajnos rettenetesen feldagadt a bokám… De az új cél, hogy jövőre veszek egy hiper-szuper új bakancsot!
A többeik beszámolója alapján és a fényképeket elnézve, másodnap is csodás helyre vezényelte a csapatot Barna. Segített a fényképezésben is, új trükköket mutatott, szóval nem elég hogy szép helyeken jártunk de profi fotók is készültek róla. Szép emlékek maradnak!
Utolsó nap. A bokám már egész jól volt de egy túratársnak a  térde továbbra sem engedett egyedül pedig nem mehetett, ezért újabb kalandba vehettem részt. Képzeld a morcos menedékház tulaja, aki kedvesre váltott levitt kettőnket ARO-val és a többiek csomagját pedig a platóra tettük! Ne tudd meg milyen utakon mentünk, de élveztük. Volt itt-ott ahol azt hittük, hogy felborul az autó de a bácsi tök nyugalommal vezetett tovább. Volt ahol még meg is állt, hogy fényképezhessünk. Busteni állomásánál tett le minket, pénzt sem akart elfogadni de ott hagytunk neki azért az ülésen és kezet csókolva elköszönt. Csak ajánlani tudjuk a Poiana Izvoarelor menedékházat, nekünk jó tapasztalataink voltak vele kapcsolatban.
Végezetül pedig. Új célkitűzések: egy jó bakancs beszerzése és sok edzés a jövő évi túrára, ugyanis kiszemeltem a Fogarasi csillagtúrát, amit a facebookon is megosztottál. Lehet, hogy magasra tettem a lécet de innét szép a győzelem!
Mindannyian nagyon hálásak vagyunk a szervezésért, mellékelten csatolok egy csoportképet (a fotós hiányzik róla).
Üdv,

Bea

Bucsecs csillagtúra (2010)

Kedves Zsolt!

Ismét csodás napokat töltöttünk el Erdélyben, a segítségetekkel.

Nagyon jól éreztük magunkat, feltöltodve a sok szépséggel, Neked is köszönetet mondunk, bízva abban, hogy még találkozunk.
Üdvözlettel a csoport nevében:

Éva

Pádis kétnapos túra (2008. augusztus)

Helló, Zsolt!

Túraértékelés:
– első nap teljes létszám a Csodavár-ba. A lejutás, ugye egyeseknek életük első és utolsó ilyen élménye volt (“nem is szaros a gatyám, csak rozsdás csövön csúszkáltam”); innen két részre szakadtunk (Bogi és Feri meggyőzését követően): az intervenciós csapat a barlangba leereszkedve, a BARLANGON át (ezzel próbálom kifejezni, hogy nagyon tetszett) ment. A turistaház és a kapcsolódó félpanzió megfelelő volt, “kicsit” buliztunk.
– második nap: light túra Bogival vagy erős Szamos-bazár Ferivel?! Mindenki a megfelelőt választotta, a könnyű-túra (70%) érdekes de nem túl fárasztó volt (ez is volt a cél). Az erős (30%) az Aragyásza bg. végéig még jól kezelhető volt. Onnan (mikor már fordultam volna vissza!) Feri még pár hegycsúcson fekvő kilátóból megmutatta a táj szépségét… Aránylag keveset káromkodtam, mivel csomagom kb 50 kg-os volt, így alig kaptam levegőt. (Ja, a csomag úgy jött össze, nem könnyítettem meg a helyzetem azzal, hogy lefogyjak a jelenlegi 125 kg-ból) Sevész, vissza is a bg.-on át, humor, jókedv, daliás izomzat!)

Szóval, ez volt az, amiért mentünk; ár/érték arány = kiváló!

Üdv, Elek

Radnai vándortúra (2008. július-augusztus)

Kedves Cori és Laci!
Eseménytelen utunk volt, hamar átértünk Saratelbe, a sofőr is biztos örült, hogy korán hazamehetett. Útközben még megmutatta a helyet, ahol a “professzor úr táncol”… Remélem, jól éreztétek magatokat a dajdajban.
A gomba is hazaért, fehérjében gazdagon, de feldolgozható állapotban (békésen rotyog a tűzhelyen).

Köszönjük a túrát meg persze a szuper besztercei eligazítást (szerintünk is a város legjobb helyére vittetek), és nektek is jó túrázást kívánunk a Fogarasban!

Sziasztok!
Laci, Panni

Székelyföldi buszos túra (2008. július)

Szervusz Zsolt!
Ne haragudj, hogy csak most írok, de alig volt időm. Minden szempontból nagyon jól sikerült a túra. Az esős napokat is megoldottuk: csereberéltük a programokat. A szállás is és a kaja is jó volt, de a legjobb az Alpár volt. Mindenkinek nagyon szimpatikus volt. Most nem írok többet, mert hajnalban elutazunk, s csak 25-től leszek elérhető.
Szia, Németh Laci

Retyezát csillagtúra (2008. július)

Kedves Zsolt!
Eltekintve attól, hogy az idő mindent megszépít, az a véleményem, s ez remélem túratársaim véleménye is, hogy a lehetőségekhez képest a túra nagyon jó volt. Az idővel volt gondunk, keddtől rendszeres eső volt minden nap, ezért aztán minden este, részben ruhaszárítással telt. Közben persze elmentünk vacsorázni az 50 méterre levő étterembe, ahol nagyon finom csorbákat ettünk és egyéb más jó étkeket, nem beszélve a jó sörökről.

A ház a vártnál is jobb volt, jól elfértünk. Szegény Zolinak volt egy kicsit zajos, mert a hűtőgép kluttyogott folyamatosan. A túrákat sajnos a házhoz kell igazítani, mert onnan minden egy kicsit messzebb van, illetve a nem talált utat kellene felkutatni felfelé, mert valószínűleg így meg lehet lelni.
A nem talált útvonal helyetti leereszkedésen a nem megfelelő haladás, enyhe túlzás. Valójában sokak által járhatatlannak minősíthető terepen haladtunk, és örültünk, hogy mindenki épségben hazaért. Sajnos képeket nem tudunk mutatni erről a szakaszról, mert nem volt lehetőségünk küszködés közben fényképezni. Azért igyekeztünk, hogy leérjünk valami járható terepre a éjszaka beállta előtt. Ez sikerült is, hála Zoli tájékozódási képességének.
Lehet, hogy ha a hegytetőn kicsit több időt fordítunk a lefelé menet megbeszélésére, valamint nem szakadunk szét “felderítőkre” és utánuk mászókra, egyszerűbb lett volna a lejutás az elképzelt útvonalon. Ebből én is tanultam.

Ennek ellenére ez is egy jó tapasztalat volt, egy “túlélő” túra. Legalább ilyent is átélt a csapat.

Összességében: az eső ellenére minden jó volt. Köszönjük!

Lehet, hogy két hetet kellett volna rá szánnunk, hogy maradjon jó idő a túrákra.

A Pietrele menedék természetesen sokkal jobb helyen van a túrák szempontjából, de mint láttuk is, a vendéglőt kivéve, sok kivánni valót hagyott volna maga után. Nem a mi csapatunknak való szálláshely. Valószínűleg nemsokára ott is fejlődés lesz, nem fogják a vállalkozók kihagyni a legjobb helyeket az üzletből.

Szívesen mennénk még máskor is, másik szálláshelyre (Bucura tó környékére, akár sátorral is – ez csak az én egyéni elképzelésem). Nem tudom lesz-e még rá időm.

Üdvözlettel:
Krehnyay Béla, Budapest

Túravezetés Brassó környékén (2007. május)

Kedves Zoltán, kedves Zsolt!
Már készültem írni, hogy megköszönjem a kiváló szervezést és túravezetést. Értékelésként csak azt tudom mondani, hogy minden részletében jeles. Rend a lelke mindennek. Ez kiviláglott a precíz, gyors és körültekintő levelezésből. Az első személyes kontaktus a gyulafehérvári vasútállomáson mindjárt megalapozta a barátságot, nemcsak a pontossággal, hanem a könnyű felismerhetőséggel is, ugyanis akkora hátizsák volt Zolin, hogy az enyém is még beleférhetett volna. Kercpatak érintése mindjárt alkalmat adott a vezető rugalmasságát próbára tenni. Egy telefonon azt a hirtelen feladatot kaptam a bátyámtól, hogy nézzük meg, ha már éppen arra járunk, meg van e még szépapánk sírköve aki Petőfi kortársa lehetett. Hát nem volt meg. De ehhez 4 temetőt kellet végigböngészni. Zoli ebben is prima vezető volt. Azért még felszaladtunk utána a Balea vízesést megnézni. Zernestre érkezve kellemesen elszállásoltuk magunkat a jól kiválasztott penzióban. (5.20.)
Első túránk a Hétlétra szurdokba vezetett, délután ráadásként a Keresztényhavas csúcsát másztuk meg, olyan szerencsésen, hogy egy kis vihar a legszélén súrolt minket, de hála a jó meteorológiai helyzetfelismerésnek mégis elértük a célt. (5.21.)
5.22: Kiskirálykő megmászása. A sziklás tetőn tavaszi tárnics és társai kerűltek fókuszba, köztük egy endemikus kőtörőfű. Mikor a fotós nekifekszik egy tiz centis virágnak, a vezetőnek türelemből kell vizsgázni, ebben sem volt hiba. Az esti fények igéretében még a Plaiul foii környékéről lőttük a Királykő lenyűgöző vonulatát.
5.23: A nagy szél miatt a kötélpálya nem akart megindulni, így a Bucsecs elhalasztódott. Helyette a Szent Anna tó és Mohos érdekességeit láthattuk.
Összegezve hálásan köszönöm és elégedetten nyugtázom a Sherpa vállalkozás teljesítményét és nemsokára jelentkezni fogok az őszi folytatást megbeszélni.
Baráti üdvözlettel,
Dr. Balogh István, Innsbruck

Királyerdő hosszú hétvége (2006. október 21-24.)

Kedves Zoli, köszönjük az itt és veled töltött napokat. Nagyon jól éreztük magunkat, csak így tovább remélve, hogy lesz alkalmunk még együtt túrázni. Baráti üdvözlettel,
Zsóka, Anna, Árpi és Miklós

Kedves Zoli, köszönjük a figyelmességed, hogy különféle felkészültségű túrázók eggyé kovácsolásához van erőd, érzéked s türelmed, hogy mindenki megelégedve térjen az út végén haza. Jó veled túrázni. 1956 okt. 23. félévszázados jubileumának másnapján.
H. Péter

Jól éreztem magam további sok sikert!!!
Gabi

Kedves Székely Zoli, nagyon jó volt veled túrázni, nagyon kedves empatikus, figyelmes vagy, nagyon jól éreztem magam a gyönyörű táj miatt is, a jó idő miatt is, de a Te szereped volt a legfontosabb abban, hogy ennyire jól éreztük magunkat. Köszönöm.
Magdi

Radnai-havasok vándortúra (2006. július 14-22.)

Csodálatos túránk volt. A hegy sok arcát megmutatta nekünk, a viharos szél és esőtől a kánikuláig. Laci megfontolt túravezetése nagy biztonságot adott nekünk. Szép befejezése volt a túrának a Nagy Pietrosz meghódítása. Köszönjük szépen,
H. Anna, M. Márk

Nagyon szép tájakon járhattam, ezért ajánlom ezt a túrát mindenkinek aki a természetet szereti, de jobb fizikummal rendelkezik nállam. A túravezető láthatóan ismerte a zonát ami persze elvárható. Nekem nehéz volt de szép. Mindenkinek ismernie kell saját teljesítőképességét. Nem volt könnyű, de szép, ezért köszönöm,
Sz. László

Bár az első két nap rossz volt az idő a többi napon nagyon jó volt a túra. Nagyon szép volt az idő és föntről nézve sokkal szebb volt a világ. Újabb tapasztalatokat szereztem. Köszönettel a túravezetésért.
S. Tamás

Bihar-hegység, Pádis csillagtúra (menedékházas) (2006. július 3-9.)

Felejthetetlen élményt nyújtottatok számunkra. Köszönet a jó vezetésért, szervezésért és törödésért. Az egész hét alatt jó volt a hangulat, jó volt a csapat. Reméljük, hogy a kesőbbiekben újra együtt leszünk!!!
További jó túravezetést és a magánéletben sok sikert kívánunk:
Gyöngyi, Éva, Ági, Petra, Magdi, Kálmán, Brunó és Sanyi.

Torockó és környéke buszos körút (2006. május 22-25.)

Szeretnék néhány szóban köszönetet mondani erdélyi utunkért. Ez vonatkozik a program összeállítására, a szállás minőségére, tisztaságára, a bőséges és jó ízű ételekre, de legislegjobban két vezetőnkre, Tiborra és Leventére, akik igazi élménnyé tették számunkra a túrát. Bármit kérdeztünk, vagy kértünk, mindig készségesen teljesítették kívánságainkat. Akár városnézés, akár hegyi túra volt soron, mindig a legjobb vezetésben volt részünk. Mindezért még egyszer hálás köszönetem, üdvözlettel:
Balás Rita és a Deák-Diák 8.b osztálya

Hosszú hétvége a Királyerdő-hegységben (2005. október 28-31.)

Nagyon tetszett a túra, szép környéket láttam, kellemesen csalódtam.
Peugeot

A vezetés és a táj tetszett, éppúgy, mint nyáron. Kár, hogy a szállás nem volt olyan romantikus mint a Varasó ház Pádison. Legalább fűtés lett volna. Mindenesetre köszönöm, jövök, jövök még, ha megint szóltok.
K. Tamás

Nagyon, nagyon jól éreztük magunkat. Gyönyörű tájak, nagyszerű vezetés. Visszajövünk!
B. Kata

Köszönjük ezt a fárasztó hétvégét. Tudom, hogy az időjárást nem ti intéztétek, de másnak nem tudom megköszönni. A szállás keménysége nem volt gond, és a hideget is kibírtuk. Az ősz minden szépségét láttuk, szívesen jövünk el télen is. Remélem, nemsokára találkozunk.
M. Balázs

Leírhatatlanul jól éreztük magunkat…
K. Adrienn

Nagyon jól éreztem magam ezen a hétvégén. Kár lett volna kihagyni!!!
V. Károly

Retyezát-hegység túra (2005. augusztus 20-28.)

A rossz időröl nem, a szivélyes, baráti hangulatról a “sherpák” tehettek, ebben a dologban ők a felelősek. Jövőre a sátorozás örömeit nélkülöznénk, a fogarasi túrára szívesen jönnék.
Cs. Gyula

Bár az idő néhol súlyos volt, a túrák nagyon jól sikerültek. A vezetők hozzáállása professzionális volt, köszönünk mindent. Részünkről lesz folytatás.
Cs. Péter

Leszámítva, hogy néha kissé hideg volt és gyakran nagyon elfáradtunk, egyikünk sem fogja elfelejteni ezt a túrát és ez főleg nektek köszönhető és a segítségeteknek. Szóval köszönünk mindent és reméljük viszontlátunk Titeket Egerben! (Hegyek ott is vannak 🙂
Cs. Lilla

Nagyon köszönöm a sok segítséget, hogy oly sok ízben levettétek a nagy terhet a vállamról. Bár néha reménytelennek éreztem a helyzetet, segítségetekkel mégis eljuthattam a legszebb tájakra. A málnaszedés különösen tetszett! Várunk titeket Egerben!
Cs. Fanny

Az időjárás nem fogadott a kegyeibe minket. Kicsit többet kellett cipekedni mint számítottam rá. Sőt még kissebb baleset is ért. Ennek ellenére elégedett voltam, mert mégiscsak el tudtam jutni olyan helyekre amelyekre más módon nem tudtam volna. Ha az egyik “sherpa” után mentem volna mindig, valószínűleg a kissebb bokarándulás sem történt volna. A három túravezetőt elegendően felkészültnek találtam (minden lehetséges váratlan helyzetre igyekeztek felkészülni, ügyesen befáslizták a lábamat is, stb.). Összeségében minden résztvevőnek igyekeztek segíteni amikor arra szükség volt.
Köszönet mindenért! A mi környékünkön nem sok látnivaló van, de ezt a hármast bármikor szívesen látom, ha a magyar nyugati határszélre lennétek egyszer kíváncsiak ti “sherpák” (Zoli, Zsolt, Tibor). Még egyszer köszi mindent!
Sz. László

Hát ezen a túrán meg kellett fiatalodnom – hátamra venni minden motyót – ami nálam már nehéz feladat, de a Sherpa “sherpái” – Zoli, Zsolt és Tibi – segítségemre voltak – és így túléltem! És most már nagyon örülök, hogy azzal a jó érzéssel emlékszem majd vissza erre a gyönyörű tájra és 2005 augusztusi “Sherpa” túrára, hogy MEG TUDTAM CSINÁLNI és ezt a sikert önmagamon kívül NEKTEK köszönöm. Egyébként a Retyezát hegység sok szemet gyönyörködtető tájával lenyűgöző. Az időjárás viszont nagyon hirtelen változik és “enyhén szólva” meglepi az embert.
Köszönet.
V. Lajos

Radnai-havasok túra (2005. július)

Öt fős erős csapatunk ma szerencsésen leereszkedett a Radnai havasok gerinctúráról. Felejthetetlen élmények, Berkesy Lacinak – jó túravezetése miatt – a megpróbáltatások és fáradság ellenére is azonnal, szívesen visszaindulnánk. Reméljük még találkozunk.
K. Zsuzsa és Sanyi

Első komolyabb túrám volt ez a Kárpátokban. Számolom a napokat, mikor újra jöhetek… Teljesen elégedett vagyok a szervezéssel, a túravezetéssel stb. Remélem, hogy sokszor lesz még lehetőségem veletek jönni. Minden jót kívánok Nektek.
Zsófia

Nagyon jól éreztem magam a Radnai havasokban. Csodálatos tájakon jártunk, a honlapon írt programtervhez képest nem maradt hiányérzetem. Komolyabb hátizsákos túrán eddig nem voltam de a jó tervezést bizonyítja, hogy így sem volt leküzdhetetlen feladat és hasznos tapasztalatokat szereztem egy következő erdélyi túrához, egy kicsit könnyebb hátizsák összecsomagolásához. Köszönöm.
Viktória

Bihar-hegység, Pádis túra (2005. július 24-30.)

Tamás köszöni, hogy egy tapasztalt túravezető mutatta meg neki Erdély rejtett szépségeit.
K. Tamás

“Jövőre veletek ugyanitt!”
K. Adrienn

Kari köszöni, hogy egy nagyszerű csapattal és egy lelkes, segítőkész túravezetővel tölthetett egy felejthetetlen hetet. Így tovább, Székely Zsolt!
V. Károly

Bihar-hegység, Pádis/Varasó túra (2005. június 25. – július 1.)

Nagyon jól éreztem magamat a túrán. Elég magasak voltak az elvárásaim, ráadásul először jöttem Erdélybe, féltem, hogy csalódni fogok. Nem így történt, igazi élményt kaptam tőletek, ami csak a legjobb nyaralásaimhoz mérhető. A tájak, barlangok, patakok gyönyörűek voltak, de erre számítottam is. Az igazi meglepetés ti voltatok, az új ismeretségek, ettől lett ez a kirándulás ennyire jó és emlékezetes. Remélem, túrázunk, bulizunk még együtt, ez a bejegyzésem nem az utolsó lesz! Köszönöm!
Totya (T. Gábor)

Élmény – élmény hátán. A kirándulás során olyan sokat láttam, amire nem számítottam. A vendégszeretetetek lenyűgöző, a szervezésetekkel semmi gondom nem volt. Remélem minél előbb visszajövök.
Bredli (R. Tamás)

Nagyon köszönöm a szakszerű, de egyben fesztelen túravezetést. Számunkra stílusú túrázás tökéletesen megfelel. Azonban arra figyeljetek, hogy nem mindenki tudja értékelni ezt a közvetlen stílust. Fiatalok általában közvetlenebbek, de sokszor keverednek idősebbek is a csoportokba. Magyarországi túrázók nem biztos, hogy felmérik, hogy milyen nehézségűek ezek a túrák, ezért a 20-30 km-es túrák erősek, illetve érdemes nehezebb túrák között pihenőnapokat tartani. A sátoros túrát nem ajánlom lányoknak, illetve a kora nyári hűvösebb estékre nem számítanak igazán a magyar túrázók. Számunkra kellemes egy hetet biztosítottatok, ezért a többiek nevében is köszönetet mondok. További tartalmas túrákat kívánok, üdvözlettel:
Muńoz (M. Balázs)