A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro

Tudnivalók

Az útipoggyászról
Javasoljuk, hogy hátizsákba csomagolj, mert azzal a legegyszerűbb az utazás.
Csillagtúrák esetén, amikor nem változtatunk szállást a túra ideje alatt, szükséged lesz egy kis hátizsákra amibe a napi túrákra vihetsz magadnak vizet, uzsonnát, esőkabátot, meleg ruhát, esetleg fényképezőgépet.
Vándortúrák esetén, amikor a csomagunkat gyakran egész nap magunkkal visszük, egyik táborhelyről a másikra, csak hátizsák jöhet szóba. Bármilyen más kézitáska pokollá teheti az ember életét. A hátizsák kényelmes és a kezek szabadon maradnak, amire szükségünk van ha például kapaszkodnunk kell. Ezenkívül nagyon fontos, hogy csak a legszükségesebb holmit hozd magaddal, mert minden felesleges kiló ami a hátadat terheli, megnehezíti a gyaloglást.

Ruházat
Szükséged lesz egy kényelmes túrabakancsra, egy váltócipőre, strapabíró túraruhára, megbízható esőkabátra és réteges öltözetre amelyet az időjáráshoz lehet igazítani (pl. hidegben lesz rajtad póló, vékony pulóver, meleg pulóver, szélkabát – ha viszont melegszik az idő akkor sorra leveheted őket). Fontos a sapka is mivel a magashegyekben gyakran fúj a szél, és este lehűl a levegő.

Szállás
Általában egyszerű, de igényes panzióban, turistaházban vagy faházakban lakunk. A célunk mindig az, hogy minél közelebb legyen a bázis a látnivalókhoz.

Ritkábban, ahol ez nem oldható meg, ott sátorban alszunk. A sátorban alváshoz szükséges még derékalj (polifoam, izolír) és hálózsák. Sötétedés után nagy hasznát veszed egy elemlámpának is.

Étkezés
Alapvetően túráink önellátóak, tehát gondoskodnod kell a túra időtartama alatt szükséges élelemről. Egyes túráknál, amikor turistaházban szállunk meg, lehetőség van félpanziós ellátást igényelni a helyszínen. Vándortúránál fontos szempont, hogy ne pakolj be a szükségesnél többet mert azt a hátadon kell majd vinned. Laktató és nem romlandó élelmiszert hozzál mint például sajt, szalámi, kolbász, pástétomok, aszalt gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor. Nem ajánljuk a nehéz konzerveket és üvegdobozos termékeket.

Vizet a túravezetőink által javasolt forrásokból lehet venni. Csak egy 1,5 literes vizes palackot érdemes hozni, amelyiket újratölthetsz friss forrásvízzel.

Alkohol
Nem vetjük meg az alkoholt, de a hegyek íratlan törvényei szerint elvárjuk, hogy azt te is csak néha és kis mennyiségben, csemegeként fogyaszd.

Erőnlét
Túráinkon bárki részt vehet, aki egészséges és megfelelő fizikai erőnlétben van. Ez alatt azt értjük, hogy a mindennapi életben legalább hobbi szinten sportolsz vagy kirándulsz és főleg azt, hogy képesnek érzed magad arra, hogy naponta 5-6 órát gyalogolj, akár hátizsákkal a hátadon. Túráink nem kényelmes erdei séták, ugyanakkor teljesítésük nem igényel különleges felkészültséget, csak megfelelő erőnlétet.

Életkor
Ajánlott életkor: 18-60 év. A 18 éven aluliakból álló csoportban kell legyen legalább egy felnőtt kísérő.

A kiszámíthatatlanról
A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Szerződéses feltételek
Lemondási és egyéb feltételeket lásd a szerződésben.