A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro
Csodavár barlang bejárata, Pádis, Bihar-hegység, Erdély
IMG_2724DSCF1036DSCF1021DSCF0956DSCF0923DSCF0914IMG_2729IMG_2735IMG_2738IMG_2764IMG_2776IMG_2778IMG_2789pad5788pad5728pad5427IMG_2799IMG_2793

BIHAR-HEGYSÉG, PÁDIS TÚRA

Vadregényes sziklaszorosok, barlangok, vízesések és fenyvesek világa

Termékleírás

Az alábbi túrát megrendelésre szervezzük meg, kész csoportok részére.

Túraleírás
A Bihar-hegység földtani felépítésének mozaik jellege nagyon változatos domborzatot eredményezett, de uralkodó a karszt felszín, leglátványosabb elemeivel, a sziklaszorosokkal, víznyelőkkel és barlangokkal. Célunk a Bihar-hegység középmagas hegyvilágának legszebb gyöngyszeme, Pádis megismerése. Itt mindössze néhány km-re egymástól lenyűgöző látványú sziklák, szorosok, vad hegyi patakok, hatalmas fenyvesek és rengeteg barlang várja a felfedezőket.
A napi túrák során felkeressük Pádis legnevezetesebb látnivalóit:
– Szamosbazár: a Meleg-Szamos forrásánál található sziklafalak, sziklatornyok, vízesések, barlangok látványos együttese. – Csodavár: víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a várudvart, 120m magas sziklafalak veszik körül.
– Elveszett világ: víznyelők, barlangok és gyönyörű fenyvesek lenyügőző együttese.
– Galbina-kőköz: a sziklaszoros felső végében a Galbina egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre, majd több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklafal alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból.
– Medve-barlang: Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja, ahol számottevő jégkorszaki barlangi medve csontlelőhelyet tártak fel.
Szállásunk menedékházban lesz, ahol az ellátásunkat is biztosítják, a hegység központi részein, ahonnan könnyen megközelíthetjük a főbb látnivalókat. Az estéket általában közösen töltjük, megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.
Ha valaki a helyi ételekre kíváncsi, lesz alkalma megkóstolni a Romániában igen kedvelt, jellegzetesen fűszerezett, roston sült húskészítményt, a miccset.

Túra nehézsége
A túrák közepes nehézségűek, de átlagos erőnléttel is teljesíthetők. A program úgy van felépítve, hogy a nehezebb egész napos túrák után könnyebb túrák lesznek, hogy közben kipihenhessük magunkat.

Részletes program

1. nap: Utazás: saját autókkal utazunk ki Erdélybe a Csodavár turistaházhoz (1000 m). Ebben a csodálatos, festői szépségű környezetben töltjük a következő 3 napot. Szállásunkat elfoglalva, rövid sétán ismerkedünk meg a környékkel.

2. nap: Csodavár turistaház (1000 m) – Elveszett világ (1235 m) – Csodavár várudvar (880 m) – Csodavár kilátók (1170 m) – Csodavár turistaház. Az Elveszett világ (1235 m) zsombolyokban (függőleges aknabarlangok) bővelkedő vidékét nézzük meg. Ezek a barlangok csak alpintechnikával járhatóak, de kívülről is lenyűgözőek. Különleges élmény belenézni egy 40 méter átmérőjű és több mint 100 méter mély barlang szájába. A nevesebbek, mint a Fedett-zsomboly, az Iker-zsomboly (melyet egy sziklahíd oszt ketté) Nem hiába kapta ezt a nevet, ez a civilizáción kívül eső, “elveszett” világ. Erdőn átvezető ösvényen érkezünk meg a Csodavárhoz, amely egy hatalmas sziklavárhoz hasonlító, víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a “várudvart” (dolina), 120 méter magas sziklafalak veszik körül. Sziklás ösvényen ereszkedünk be a várudvarra. A főbejárat a maga, több mint 70 méterével a Kárpátok legmagasabb barlangbejárata. A barlangban a föld alatti patak útját követjük végig egy szakaszon. Majd visszamászva a Csodavár peremére és letekintünk a mélybe a kilátókról. Innen visszatérünk szállásunkra. Táv 15 km, szint 250 m, menetidő 5-6 óra.

3. nap: Turistaház – Porcika jégakna (1220 m) – Galbina-vízkelet – Galbina-kőköz – Flóra rét (660 m) – Eszkimó jégbarlang – Galbina kilátó (1282 m) – Glavoj rét (1030 m) – turistaház. A turistaháztól a Csodavár irányába indulva, de most annak peremén közelítjük meg a Galbina-kőközt. Útközben megnézzük a Porcika jégaknát, melynek átmérője 30-35m, és több mint 30 méter mélységben egy hatalmas jégtömb lapul. Csodavárban eltűnő patak a Galbina sziklaszoros felső végében, egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre. Innen a patak több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklák alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból. Végig követjük a patak útját, a Galbina-szurdok oldalában vezető szűk ösvényen vezet. Néhol a biztonság kedvéért, a falba rögzített acélsodronyokban kapaszkodva haladunk. A Galbina völgyéből a virágokkal borított Flóra-réten át, közelítjük meg Pádis egyik különlegességét, az Eszkimó jégbarlangot. A kinti nyár ellenére a barlangban egész évben megmarad a jég, és különös szobrokat alkot. A Glavoi erdészháznál megállunk egy kis frissítőre, majd visszatérünk szállásunkra. Táv 12 km, szint 600 m, menetidő 7 óra.

4. nap: A Szamosbazár körútja. Autókkal közelítjük meg a kb. félóra útra lévő, a Meleg-Szamos medencéjében található Szamos-bazárt. Két jelentős látványosságot foglal magába: az Aragyásza barlangot, illetve a Szamos kőközt. Az Aragyásza barlang egy 15 m magas gomba alakú bejárattal indul. A barlang 212 méter hosszú alagút nagy termekkel melyek tetején kéményszerű ablakok nyílnak. Az 5 ablakon behatol a fény, hogy sugarai színházi reflektorként világítsák meg a barlang belsejét. Elhagyva a barlangot, az Aragyásza-réten remek füves pihenőhelyre érünk. A Szamosbazár körutat, a rejtelmes sziklaszoros szinte járhatatlannak tűnő szakadéka, és a tetőn körbevezető panorámaút teszi felejthetetlenné. A körút során barlangokat, vízeséseket, szakadékokat, vadabbnál vadabb erdőrengetegeket és különféle sziklaképződményeket csodálhatunk meg. A körút elég nehéz, sok figyelmet igényel, mert helyenként láncokba kapaszkodva, vagy falétrákon kell másznunk! Táv 12 km, szint 700 m, menetidő 7 óra.

5. nap: Reggel összepakolunk és elindulunk hazafelé. Útközben viszont, teszünk egy kis kitérőt a kiskohi Medve-barlanghoz, amely Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja. Utána már tényleg irány az otthonunk.

Utazási feltételek

A túrákra feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet
– Polárfelső
– Esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Sapka
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
– Hálózsák (a szálláson van ágynemű, de a fázósaknak javasoljuk a hálózsákot)
– Elem- vagy fejlámpa (a kiépítetlen barlangokba)
Nem kötelező, de jó ha van:
– Túraszandál
– Túrabot
– Fürdőruha
– Szélnadrág

Tudnivalók a túráról

Szállás: A Csodavár turistaházban 2-4 ágyas szobák vannak, saját, illetve közös fürdőszobával.

Étkezés: Önellátó, de befizethető a félpanziós ellátás is, amely bőséges és finom helyi ételekből áll.
Ha igényeled a félpanziós ellátást, akkor csak egy kevés hideg ételt és édességet érdemes otthonról hozni uzsonnára, a napi túrákra.
Ha nem igényelsz félpanziót, akkor jó tudnod, hogy a szálláson korlátozott a vásárlási lehetőség és nem rendszeres a kínálat (általában édességet, italt, kenyeret lehet vásárolni, illetve egy-két egyszerű meleg ételt), ezért ajánljuk, hogy otthonról is hozzál laktató és nem romlandó élelmiszert (pl. margarin, sajt, szalámi, kolbász, májkrém, porleves, aszalt gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor).

Utazás: Saját autóval. Az utazásról a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését vállaljuk.

Időpont: A csoporttal egyeztetett időpontban
Részvételi díj: Létszám függvényében, a csoporttal egyeztetve
Korhatár: 1860 év (18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek).

Jelentkezés
Amennyiben megtetszett ez a túra és meg is vannak a túratársaid akkor kérj ajánlatott, a sherpa@sherpa.ro címünkön.
Ha még nem állt össze a csoport akkor gondolkodj el, hogy ki venne részt szívesen egy ilyen túrán az ismerőseid közül és mérd fel, hogy kb. hány főre számíthatsz.

Mi megküldjük ajánlatunkat, amit egyeztethetsz a túratársaiddal. Majd pontosítjuk az esetleges kérdéseket és nyélbe ütjük a dolgot.
Kérjük, hogy lehetőleg 2 hónappal korábban jelezd a szándékotokat, hogy legyen elegendő időnk előkészíteni a túrát. Ha túl későn jelentkeztek, akkor előfordulhat, hogy nem tudunk szállást foglalni, illetve nem lesz szabad túravezetőnk az igényelt időpontban.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“BIHAR-HEGYSÉG, PÁDIS TÚRA”értékelése elsőként