A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro
DSC_0050
DSC_0247DSC_0216DSC_0166DSC_0146DSC_0071DSC_0061DSC_0050DSC_0029DSC_0027

KELEMEN-HAVASOK VÁNDORTÚRA

Magas csúcsok, bizarr sziklaalakzatok és érintetlen fenyvesek világa

Termékleírás

Az alábbi túrát megrendelésre szervezzük meg, kész csoportok részére.

Túraleírás
KelemenA Kárpátok legnagyobb vulkáni hegysége. A turisztikai vonzerőt a magas csúcsok nyújtotta kilátás, és a helyenként még szűzi fenyvesek mellett, a különleges sziklaalakzatok biztosítják. A néhány méterestől, 30-40 m magasságig terjedő sziklákba az emberi képzelet, ember vagy állat formákat, kastélyokat vagy vár romokat lát. Nevezetesebb sziklacsoportok: Lukács sziklái – a Gyík, a Teve, a Kőtorony külön nevet is kapott, a többiről a szemlélő döntheti el, mihez hasonlítja. A 12 Apostol sziklacsoportjából kiemelkednek az Öreg, II. Ramszesz, és a Marsall sziklái. A Veres-kő szikláiban, egyesek kihalt város romjait, mások sárkányokat látnak. KelemenA Tamó sziklavárának megmászása felér egy igazi ostrommal. A Sárkánykert sziklái, egy völgybe induló, de lépés közben megkövült dinoszaurusz csordát idéznek elénk. A gerinc az egykori országhatár mentén halad, egyik oldalán Erdélyre, másikon pedig Moldvára látunk rá. Szállásunk saját sátorban lesz, és vándorlásunk során mindig máshol táborozunk le.

Túra nehézsége
KelemenNehéz magashegyi túra, mivel a nagy hátizsákot végig magunkkal cipeljük. Ezért csak az edzettebb, és elszántabb túrázóknak ajánljuk. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni).
Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső. KelemenBár ritka ebben a periódusban, de havazás is előfordulhat. Meleg ruha, sapka kötelező. A hátizsák csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazhatja, különben hátráltatni fogja a haladást.

Részletes program

1. nap: Utazás: saját autókkal vagy vonattal.

Vonat esetén: indulás délután Budapestről, a Corona nemzetközi gyorsvonattal.

2. nap: Hajnalban érkezünk meg a vonattal Szeretfalvára (Saratel), ahol vár ránk a kisbusz, ami Dornavátrát érintve, elvisz a hegység aljában meghúzódó Gura Haiti faluig. Onnan gyalogosan folytatjuk, és felmászunk a főgerincre, Kelemenahol a hegység leghíresebb sziklaalakzatait nézzük meg, a 12 Apostol sziklacsoportot. Majd folytatjuk utunkat a forrásig, amely mellett tábort verünk. Menetidő: 4-5 óra.

3. nap: Forrás – Veres-kő sziklái – Tamó-sziklái – Majoros-csúcs (1885m) – Dorna-forrás. A hegygerincet követő ösvényen haladunk. Időnként furcsa sziklaalakzatokkal találkozunk, sárkányokkal, várakkal, dinoszauruszokkal. De ha elég élénk a fantáziád, akkor sok mast is fogsz látni. A Dorna-patak forrásvidékén táborozunk le. Menetidő: 5-6 óra.

4. nap: Dorna-forrás – Pietrosz-csúcs (2100m) – Magyar-Negoj-csúcs (2081m) – Rekettyés-csúcs (2021m). KelemenA hegység legmagasabb csúcsait egybefűző gerincszakaszt járjuk végig. Minden irányban kitárulkozik előttünk a hegység, és láthatjuk a környező hegyek vonulatait is. A Rekettyés platóján verünk tábort. Menetidő: 5-6 óra.

5. nap: Pihenőnap. Könnyebb túra, a Kelemen-forrás-tető (2031m) és Cserbükk (2013m) csúcsokra. KelemenInnen szépen látjuk majd az előző nap meghódított csúcsok fűzérét. Ezen a napon nem bontunk sátrat, és csomagok nélkül túrázunk. Aki fáradt, a táborban maradhat pihenni. Menetidő: 5-6 óra.

6. nap: Rekettyés-csúcs (2021m) – Pietrosz-csúcs – Tiha-nyereg. A Kelemen-hegység nyugati nyúlványát célozzuk meg.
Ehhez most ellenkező irányban tesszük meg a főgerinc egy szakaszát. Mélyen belátunk a völgyekbe, a fenyvesek felső határáig. Menetidő: 5-6 óra.

Kelemen7. nap: Tiha-nyereg – Kis-Beszterce-csúcs (1990m) – Kolibica hegyi falu. Az alacsonyabb nyugati gerincen haladunk végig. Már sokkal közelebb vannak a dús fenyvesek. A Kis-Beszterce-csúcsról még egyszer megcsodálhatjuk a havasi tájat, majd elkezdünk ereszkedni, be a völgybe. Kolibica kis hegyi faluban szállunk meg, és mostmár házban fogunk aludni. Menetidő: 8-9 óra.

8. nap: Kolibica – Beszterce. Délelőtt megfürdünk a víztározóban, és közösen elkészítjük a borgácsgulyást. KelemenDélután kisbusszal Besztercére utazunk. Meglátogatjuk gyönyörű belvárosát, amelynek hangulatát a jellegzetes, egykori szász házak határozzák meg. Az evangélikus templom, Erdély legmagasabb kőből épült tornyával büszkélkedhet. Besztercén vendéglőben vacsorázhatunk, és megkóstolhatjuk a helyi román ételeket. Este a kisbusz elvisz minket Szeretfalvára, ahonnan vonattal indulunk haza.

9. nap: Reggel érkezünk meg Budapestre a vonattal.

Utazási feltételek

A túrákra feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet
– Esőköpeny
– Kabát (pl. széldzseki)
– Sapka
– Sátor
– Meleg hálózsák
– Izolír
– Elem- vagy fejlámpa
– Műanyag bögre, tányér és evőeszköz.

Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben meleget tart)

Tudnivalók a túráról

Szállás: Szállásunk saját sátorban lesz, olyan táborozásra kijelölt helyeken ahol van forrásvíz. Mivel a hegységben nincs kiépített kemping, ezért mosdani patakban tudunk. Egy éjszakát töltünk bérelt nyaralóban, ahol nagyobb csoport esetén páran a földön, izolíron fogunk aludni.

Étkezés: Önellátó. Laktató és nem romlandó élelmiszert érdemes hozni: sajt, szalámi, kolbász, májkrém, aszalt gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor, levesporok, tészták. Nem ajánljuk a nehéz konzerveket és üvegdobozos termékeket. A hét folyamán NINCS lehetőség élelmiszert vásárolni. Így a teljes heti étkészletet magunkkal kell vinnünk!

Utazás: Saját autóval. Az utazásról a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését vállaljuk.

Időpont: A csoporttal egyeztetett időpontban
Részvételi díj: Létszám függvényében, a csoporttal egyeztetve
Korhatár: 1860 év (18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek).

Jelentkezés
Amennyiben megtetszett ez a túra és meg is vannak a túratársaid akkor kérj ajánlatott, a sherpa@sherpa.ro címünkön.
Ha még nem állt össze a csoport akkor gondolkodj el, hogy ki venne részt szívesen egy ilyen túrán az ismerőseid közül és mérd fel, hogy kb. hány főre számíthatsz.

Mi megküldjük ajánlatunkat, amit egyeztethetsz a túratársaiddal. Majd pontosítjuk az esetleges kérdéseket és nyélbe ütjük a dolgot.
Kérjük, hogy lehetőleg 2 hónappal korábban jelezd a szándékotokat, hogy legyen elegendő időnk előkészíteni a túrát. Ha túl későn jelentkeztek, akkor előfordulhat, hogy nem tudunk szállást foglalni, illetve nem lesz szabad túravezetőnk az igényelt időpontban.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“KELEMEN-HAVASOK VÁNDORTÚRA”értékelése elsőként