A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro
lacuri-parang-groapa-seaca
DSC_7539-9DSC_7533-3DSC_7574-41DSC_7579-46hot-tube-complet-peisaj-toamnaRetezat_07

PÁRINGI TENGERSZEMEK TÚRÁJA ERDÉLYBEN, 2019. augusztus 7-11.

42500 Ft

Termékleírás

Időpont: 2019. augusztus 7-11.

Túraleírás

A Páring-hegység a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegysége a Fogarasi-havasok után. Mivel messze esik a nagyvárosoktól, és nincs kiépítve, alig találkozunk majd turistákkal.  A mi túránk ezúttal nem a csúcsmászásról szól, hanem a hegység rejtett csodáinak, kisebb-nagyobb tengerszemeinek felfedezéséről, ahonnan pazar rálátásunk lesz a főgerincre is. A célba vett kisebb-nagyobb tavacskák jellemzően hatalmas sziklavárak ölelésében rejtőznek, lélegzetelállító környezetben, 2000 méter körüli magasságban.

Szállásunk turistaházban lesz, ahol lehetőség van főtt, meleg étel vásárlására. Garantáltan lesz lehetőség megkóstolni a helyi jellegzetes ételeket (általában szoktak főzni csorbának nevezett savanyúleveseket, illetve kukoricadarából készülő túrós puliszkát). Az estéket közösen töltjük, teázgatva vagy sörözgetve és megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Persze ez nem kötelező program, de tapasztalatunk szerint ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.

Túra nehézsége

Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni). Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

Részletes program

1. nap:  Utazás egyénileg saját autókkal, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). Az úticél a Groapa Seaca turistaház (1200m), ahol találkozol helyi túravezetőnkkel. Találkozó, magyar idő szerint 18:00 órakor (helyi idő szerint 19:00 óra), a szálláson. Ajánlott útvonal Budapestről: M5 autópálya-Szeged-Arad-A1 autópálya-Déva-Hátszeg-Petrozsény-szállás. Petrozsényben a körforgalomban, a 7A útra kell letérni Voineasa (Obarsia Lotrului) irányába. Petrozsénytől 18km távra található a szállásunk. Teljes táv Budapest-szállás: 550km.

2. nap: Groapa Seaca (Szárazgödör) turistaház – Slivei-tó – Kis-tó – Zöld-tó – Kirzsa-tó (2140m)
A tegnapi úttal majdnem párhuzamos völgyön a vegyes erdőben kapaszkodunk  ki enyhébb és meredekebb szakaszokon a Dancila-hátra, majd fenyves, tisztásos rétre jutunk. Az ezt követő erdőben jól kitaposott ösvényen szintben haladunk. Lassan kitárul előttünk a völgy és a főgerinc és az uralkodó törpefenyvesben közeledünk a fő látnivalónkhoz.
A törpefenyvesből kiterjedt tisztásra jutunk majd felkutatjuk a Slivei, Kis és Zöld tavakat melyeket a sűrű növényzet elrejt a turista elől. Egy sziklalépcsőt megmászva és egy régi esztena romjait elhagyva egy újabb küszöbön felküzdve magunkat a Kirzsa-tó partjára érünk.
A csoport erőnléte és az időjárás függvényében, további tavacskákat is felkutathatunk a vad falakkal átkarolt katlanban.
Szint: 920 m (fel), menetidő: 7,5-8 óra.

3. nap: Groapa Seaca turistaház – Esztena-katlani tó – Hosszú-tó – Mandra-tó (2150m)
A menedékháztól indulva kb. 3 km-es szakaszon erdőkitermelési úton haladunk, ezután az út az erdőben vezet enyhébb és fárasztóbb kapaszkodókkal. Kb.2 óra múlva a Felfüggesztett menedékházhoz érünk, mely  egy vándorsziklára  van építve.
A menedékkunyhótól a patak medrét követő ösvényen viszonylag könnyű emelkedőn kiérünk a patak medrét követő törpefenyvesből és egy sziklalépcsőn egy kereszttel jelzett esztenamaradvány mellett haladunk el. Egy tőzeglápos, füves völgy következik és egy lezuhant repülőgép darabjai mellett haladván elérjük az Esztena-katlani tengerszemet. Előttünk kitárulkozik a Páring-hegység főgerincének egy része valamint maga a 2519m magas Páring-csúcs is. Továbbra is változatos terepen kőtömbről kőtömbre lépve, törpefenyőfoltokon áthágva a Hosszú-tó partjára érünk ahonnan az alacsonyabban fekvő kőgörgeteggel övezett Vörös vagy Feneketlen-tóra van kilátásunk.
Továbbhaladva a Mandra-tóhoz vezető turistaösvény meredek, törmelékes kárküszöb. 150m szintet kell leküzdenünk de a kilátás és a táj szépsége feledteti mindezt.
Szint: 1150 m (fel), menetidő: 9,5-10 óra.

4. nap: Groapa Seaca turistaház – Lotru-folyó völgye – Kalcseszku-tó (1940m)
Autóval közelítjük meg a túra kiindulópontját. A kb.8 kilométeres autóút egy része elég rossz állapotú, de lassan járható. Így viszont értékes időt spórolunk meg, hogy jusson időnk és erőnk az igazán látványos útvonalat felfedezni.

Az Obarsia Lotrului (Lotrufő) menedékháztól a Lotru-folyó völgyében a folyásiránnyal szemben, indulunk neki a hegynek. Részben erdészeti úton, majd helyenként erdei ösvényeken haladunk felfele. A kisebb, lépcsős vízesésekben alázugó patak bal oldalán továbbra is a fenyőerdőben emelkedünk, majd nagyobb tisztásra érünk. A patakoktól hangos réten feltűnik a Kalcseszku-katlan természetvédelmi területének bejáratát jelző fatábla.
Az ösvény sziklalépcső aljához vezet és néhol kihívást jelentő sűrű törpefenyvest és kitartó kaptatót kapunk a lábunk alá. A Kalcseszku-tóból jövő patak medrét elérve a kifolyási küszöb tetejére érünk, ahol pazar kilátás és a völgy fénypontja a Kalcseszku-tó fogad.
Ha időnk engedi a Pencu, Vidál és Madár tavakat is felkereshetjük.

Szint: 700 m (fel), menetidő: 7 óra.

5. nap: Búcsú a hegyektől. Reggel még élvezhetjük a hegység friss levegőjét, kisétálhatunk az erdőbe, majd haza indulunk.

Útban hazafelé, egyénileg meg lehet látogatni a bányászati múzeumot Petrozsényben, illetve Vajdahunyad vagy Déva várát.

Utazási feltételek

Részvételi díj: 42.500Ft
BÓNUSZ KÖNYV: a túra mellé ajándékba kapsz egy Erdélyi Kincsei útikönyvet (6.900Ft értékben), amennyiben jelentkezel és a részvételi díj teljes összegét átutalod március 31.-ig.

Az ár tartalmazza: A túravezetés és szervezés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Az ár nem tartalmazza: – Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban, így az oda-vissza útra az üzemanyagköltség kb. 25.000.-Ft/autó),
– a román útadót: 14RON (vagy 3 EUR/autó/7 napra – a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni. Infók: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: 60RON/fő/éj x 4 éjszaka (kötelező, a helyszínen fizetendő),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz” 4.500Ft/út)

Várható árfolyam 1RON=70Ft

Jelentkezési határidő: 2019. július 5.  (utána is fogadunk jelentkezést, de elképzelhető, hogy már nem lesz hely a szálláson)

Létszám: minimum 5 fő, maximum 12 fő

A túrákra feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs
– Váltóbakancs (vagy túracipő)
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Szélkabát
– Sapka, kalap (hideg szél és nap ellen)
– Esőkabát, esőnadrág
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elemlámpa, napkrém, napszemüveg

Tudnivalók a túráról

Utazás: Saját autóval. Az utazásról a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein). A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Groapa Seaca turistaház: 550km (ebből 360km autópályán: magyar M5, illetve román A1 autópályákon), kb. 6:30-7 óra

Parkolás: a turistaháznál.

Szállás: Szállásunk a Groapa Seaca turistaházban lesz, egyszerű körülmények közt, 4-6 ágyas szobákban. A házban meleg ételt, italokat vásárolhatunk, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró) biztosított, az épületben zuhanyzási lehetőség is van.
Minden tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak.
A turistaházban nincs lehetőség saját ételt főzni, hacsak nem cipelsz magaddal gázfőzőt. A turistaházban a szobáknak csak lakó funkciója van, tehát nincs bennük hűtő és főzési lehetőség.

Délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

A szállás ára 60 lej/fő/éjszaka.

Étkezés: Az étkezés önellátó, de javasoljuk a menedékházban igénybe vehető ellátást (reggeli és vacsora), különben neked kell felcipelni a hátadon az eledelt a völgyből a házig. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). A menedékházban meleg étel és ital kapható elfogadható áron. Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a menedékház étkezőjében. Ajánlott élelmiszerek: készétel konzervek, gyorsan elkészíthető porlevesek, zacskós tészták, száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre. Árak a menedékházban a magyarországi árakhoz hasonlóak.

víz a turistaháznál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. De palackozott víz is vásárolható.

Egy 1,5-2 literes palackot hozzál otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

Időjárás: A hegyekben leszünk, így hűvösebb napokra kell számítani, mint az itthon megszokott. Mint bármely hegynél, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyáron utazunk ide, napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2-8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.

Csomagolás: Hozz magaddal egy kisebb hátizsákot is, amit a napi túrákon fogsz használni.

Jelentkezés
Amennyiben megtetszett a túra és szeretnél jelentkezni akkor tedd be a túrát a kosárba és a vásárlási folyamat végén töltsd ki a jelentkezési adataidat.

Részvételi díj befizetésének menete
Jelentkezés után, a teljes részvételi díjat egyben szükséges utalni, a jelentkezés visszaigazolása során küldött bankszámlaszámra.