A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro
DSC_0487
Rhododendron virágzás Radnai-havasok (Fotó: Bartha Botond)Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 225Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 218Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 207Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 186Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 173Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 094DSC_0320Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 066Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 077DSC_0018DSC_0032DSC_0075DSC_0139DSC_0149DSC_0235DSC_0010Románia Radnai-hegység 2006 07.14-22. 077DSC_0075Kisvasút Vaszer-völgyébenKisvasút Vaszer-völgyében

RADNAI-HAVASOK TÚRA ERDÉLYBEN, 2019. július 11-14.

38500 Ft

Hosszú hétvégi csillagtúra a havasszépe (Rhododendron) virágzásakor. Piramisszerű hegycsúcsok, tengerszemek, vízesés, Erdély észak-keleti csücskében.

Termékleírás

Időpont: 2019. július 11-14.

Az alábbi túrát eltérő időpontban, megrendelésre is megszervezzük, kész csoportok részére.

Túraleírás
Hosszúhétvégi túránk során naponta a panziónkból indulva, a fenyveseken át, kimászunk az erdőhatár felé, hogy meghódítsuk a Radnai-havasok legszebb tájait. Több 2000 méter feletti hegycsúcsot hódítunk meg, tengerszemek és vízesések érintésével.

A Kárpátok hegyrendszerében, a Magas-Tátra és a Déli-Kárpátok közötti kb. 800 km-es szakasz legimpozánsabb hegytömbje a Radnai-havasok. Az erdőhatár felett, a főgerinc jellegzetes, kígyózó vonaláról támadjuk meg a piramisszerű sziklás hegycsúcsokat. Alattunk a gleccserek gyalulta völgyek és a bennük megbújó, szépen csillogó, tengerszemek teszik varázslatossá a tájat.
A gyors, hegyi patakok vize helyenként merész vízeséseken hull alá, megtörve a sziklákon. Erdély egyik legmagasabb vízzuhataga, a Lóhavasi-vízesés, közel 100 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán. A közelebb merészkedők élvezhetik a vízpermet hűsítő hatását.
A meredekebb lejtőkön néha zergét láthatunk és hallhatjuk a mormoták éles füttyszerű hangját (amint valószínűleg jelzik egymásnak, hogy behatoltunk lakóterületükre). A Radnai-havasok egyik fő vonzereje, hogy viszonylag kevesen ismerik és ezért napokig barangolhatunk benne úgy, hogy csak a madarak és egy-két juhnyáj keresztezi utunkat.

Túra nehézsége
A túrák közepesen nehezek, kitartás, lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk. Sportos erőnléttel és kitartással teljesíthetőek a túrák. Ha meg akarod hódítani Észak-Erdély legmagasabb hegységét is, akkor itt a helyed. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni).
Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső. Bár ritka ebben a periódusban, de havazás is előfordulhat. Meleg ruha, sapka kötelező.

Részletes program

1 nap. Kiutazás: Budapest-Borsafüred

Kora reggeli indulás és kiutazás Erdélybe egyénileg, saját autókkal a szállásunkra, Borsafüredre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat.  Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). Útközben meg lehet állni Szatmárnémetiben (itt érdemes román lejt váltani. Jó árfolyamon váltják a forintot), egy rövid városlátogatásra, hogy az utazásba egy kis színt csempésszünk. Érkezés a szállásra 17:00-18:00 óra között (helyi idő szerint 18:00-19:00 óra között). Találkozás a helyi túravezetővel a szálláson. Elfoglaljuk szállásunkat a hegy lábánál lévő panzióban (880m magasságban). 

Autóút Budapestről 550km, M3 autópályán végig, Mátészalka, Szatmárnémeti (Satu Mare), 19-es úton, Sárköz (Livada), Negresti-Oas, Szaplonca (Sapanta), Máramarossziget (Sighetu Marmatiei), 18-as úton, Borsafüred (Complex Turistic Borsa) útvonalon. Utazási idő 9-10 óra.

2 nap. Aranyos Beszterce-forrástava – Gargaló csúcs (2159m)

Felvonóval indulunk neki a túrának, ezzel könnyítve a megmászandó szintkülönbségen. Innen az Asztal-réten át haladunk az Aranyos Beszterce-forrástaváig, amely a Radnai-havasok legnagyobb tengerszeme. Menet közben juhnyájakat, esztenákat láthatunk, majd a Gargaló-nyeregbe kiérve kitárul előttünk a világ, és belátjuk a Radnai-havasok déli oldalát is. Innen hódítjuk meg a 2159 m magas Gargaló-csúcsot. Visszafelé, rövid ideig követjük a főgerincet a Galac-nyeregig, majd beereszkedünk a volt Puzdra-menedékház felé és erdei ösvényen jutunk vissza Borsára.

Menetidő: 8-9 óra, szint: 800m (közepes nehézségű túra).

3 nap: A Pietrosz, egykori Horty-csúcs (2303m) meghódítása

Helyi buszjárattal közelítjük meg a túra kiinduló pontját. Borsa városából a Pietroasza völgyén indulunk, aszfaltos, majd kanyargó köves erdei úton jutunk fel az 1800 m magasan lévő meteorológiai állomásig, amely egy mesés katlanban fekszik, hátterében a sziklás hegygerinccel. Aki pihenősebb programra vágyik, itt megvárhatja a csúcshódító csapatot, élvezve a csodás kilátást. Innen folytatva utunkat, rövid időn belül megérkezünk egy csodás tengerszemhez, amely valószínűleg alakja miatt kapta a Mosolygó-tó nevet. Tovább haladva érintjük az 1944-ben lavina által eltemetett salgótarjáni leventék emlékoszlopát, majd a hegyi ösvény szerpentinezve jutunk fel a Pietrosz-csúcsra, amely Észak-Erdély legmagasabb csúcsa. Szép időben innen nagyszerű panoráma nyílik a Kárpátok vonulatára, előtérben a Máramarosi-havasokra, a Radnai-havasok főgerincére, és az Ukrajnában folytatódó Erdős-Kárpátokra.

Menetidő: 9-10 óra, szint: 1600m (közepesen nehéz túra).

4. nap: Rövid kirándulás a Lóhavasi-vízeséshez, hazautazás

Felvonóval, majd kb. 40 perces gyalogúttal közelítjük meg a Lóhavasi-vízesést, amely Erdély egyik legmagasabb víz-zuhataga, és több lépcsőben, közel 100 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán. A közelebb merészkedők élvezhetik a vízpermet hűsítő hatását. Visszafele gyalog ereszkedünk vissza Borsára, egy másik ösvényen (kb.1,5 óra). Rövid pihenő és falatozás után, elindulunk hazafelé. 

Utazási feltételek

Részvételi díj: 38.500Ft
BÓNUSZ KÖNYV: a túra mellé ajándékba kapsz egy Erdélyi Kincsei útikönyvet (6.900Ft értékben), amennyiben jelentkezel és a részvételi díj teljes összegét átutalod március 31.-ig.  A könyvet személyesen díjmentesen tudjuk átadni Budapesten vagy a túra helyszínén, vagy postázzuk, melynek díja 1.500Ft.

Az ár tartalmazza: A túravezetés és szervezés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Az ár nem tartalmazza: – Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban, így az oda-vissza útra az üzemanyagköltség kb. 27.000.-Ft/autó),
– a román útadót: 14RON (vagy 3 EUR/autó/7 napra – a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni. Infók: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: összesen 180RON (kötelező, a helyszínen fizetendő. Az ár akkor ennyi ha a kétágyas szobában mindkét ágyat kihasználjuk. Ha csak egy személy lakik a szobában, akkor kétszer ennyi. Szoba ára 120RON/éj),
– az étkezést

– felvonó (20RON/fő/út. Két túránál tervezzük igénybe venni)
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag Szimpla + Sport Plusz 4.500Ft/út)

Várható árfolyam 1RON=70Ft

Jelentkezési határidő: 2019. június 5.  (utána is fogadunk jelentkezést, de elképzelhető, hogy már nem lesz hely a szálláson)

Létszám: minimum 5 fő, maximum 12 fő

A túrákra feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs
– Váltó cipő (bakancs vagy túracipő – ha a túrabakancs elázik, elszakad, esetleg töri a lábad)
– Túrazokni (mindenképp ajánljuk, mert a hagyományos vékony pamut zokniban jellemzően feltöri a lábat a bakancs)
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (pl. pólók, vékony + vastag polár felső, hosszú túranadrág)
– Esőköpeny
– Kabát (pl. széldzseki)
– Sapka, kendő (hideg szél és nap ellen)
– Kisebb hátizsák a napi túrákra

Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Naptej

– Elem- vagy fejlámpa
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben meleget tart)

Tudnivalók a túráról

Utazás: Saját autóval. Az utazásról a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését vállaljuk.

A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein). A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Szállás:

Szállásunk a hegység lábánál, panzióban lesz, tiszta, rendezett, 2-3-4 ágyas szobákban. A szállást a létszám függvényében választjuk. Ágynemű van (ágyneműhuzat, lepedő, takaró, párna).

Kis létszámú (max. 6 fő) csoport esetén, egy kis házat szoktunk kibérelni ki, ahol három franciaágyas szoba van, 2 WC mosdókagylóval, és egy közös zuhanyzó.

A szállás függvényében lehet, hogy tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak.

A víz a szálláson iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. Javasoljuk, hogy egy palack vizet hozz magaddal, azt lehet majd újratölteni.

Étkezés:

Az étkezés önellátó.

Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). A szállás környékén korlátozottan, de vannak vásárlási lehetőségek, kenyér, üdítő, ital és édesség beszerezhető. Az aszalt gyümölcs, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.

Időjárás: A hegyekben leszünk, így hűvösebb napokra kell számítani, mint az itthon megszokott. Mint bármely hegynél, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyáron utazunk ide, napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2-8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.

Csomagolás: Lehetőleg kompakt legyen a csomagod, csak a szükséges minimumot hozd magaddal. Praktikus egy nagyobb (40-60literes) hátizsák, sporttáska vagy bőrönd. Ezen kívül fontos hoznod egy kisebb hátizsákot is (max. 30-40literes), amit a napi túrákon fogsz használni.

Jelentkezés
Amennyiben megtetszett a túra és szeretnél jelentkezni akkor tedd be a túrát a kosárba és a vásárlási folyamat végén töltsd ki a jelentkezési adataidat.

Részvételi díj befizetésének menete
Jelentkezés után, a teljes részvételi díjat egyben szükséges utalni, a jelentkezés visszaigazolása során küldött bankszámlaszámra.