A Kárpátok túravezetője – Sherpa.ro
Retezat_16
Retezat_01Retezat_02Retezat_03Retezat_04Retezat_06Retezat_07Retezat_08Retezat_09Retezat_10Retezat_11Retezat_12Retezat_13Retezat_14Retezat_17Retezat_18

RETYEZÁT TÚRA ERDÉLYBEN, 2019. augusztus 16-20.

42500 Ft

Elfogyott

Termékleírás

Időpont: 2019. augusztus 16-20.

FONTOS KÖZLEMÉNY: a Retyezát-túrát kénytelenek voltunk ideiglenesen visszavonni, mivel a hegység nagy területeit érintő tulajdonjogi viták miatt, a tervezett szállásunk beláthatatlan ideig zárva tart.

Túraleírás

A Retyezát a Déli-Kárpátok egyik legismertebb hegysége és különleges természeti adottságai, élővilága révén, Románia első nemzeti parkja (1935 óta). Népszerűségét kiugró, piramisszerű sziklacsúcsainak, száznál több leírhatatlan szépségű glaciális tavának, változatos tájainak köszönheti. A sziklacsúcsokról belátható táj, a szomszédos hegyek látványa leírhatatlan élményt nyújt azoknak, akik felkapaszkodnak rájuk. Az éles sziklagerincek között egykori gleccserek jégvájta teknővölgyei húzódnak meg, sűrűn fűszerezve kisebb-nagyobb tengerszemekkel.
Túráinkon érintjük a hegység névadóját, a Retyezát-csúcsot (2482m), amelynek neve a csúcs formájára utal, hiszen olyan mintha a tetejét lemetszették volna. Emellett a romániai Kárpátok legnagyobb kiterjedésű tengerszemét, a Bukura-tavat (8,8ha) is alkalmunk lesz megtekinteni. Az ismertebb, látogatottabb tavakon kívül, útba ejtünk majd néhány sziklafalak, sziklagörgetegek által rejtett tavat is.  A látványos domborzati formák és vizek mellett, külön vonzerőt jelent a hegység viszonylag nagyszámú zerge népessége is.
Minden napra jut majd egy-két sziklatengerben kígyózó ösvény, ahol jó eséllyel hallhatjuk majd, a havasok rágcsálói, a mormoták visító hangját, amellyel jelzik egymásnak közeledésünket. A főgerincről rálátunk majd a Retyezát-hegység kakukktojása, a Kis-Retyezát vonulatára, amely földtanilag elkülönül a hegység többi részétől, mivel itt már a mészkő a domináns kőzet. A Retyezát “komor” éles sziklagerinceivel ellentétben, a Kis-Retyezát gerincét gyönyörű, gömbölyded fehér mészkősziklák ékesítik.
Szállásunk menedékházban lesz, ahol lehetőség van főtt, meleg étel vásárlására. Garantáltan lesz lehetőség megkóstolni a helyi jellegzetes ételeket (általában szoktak főzni csorbának nevezett savanyúleveseket, illetve kukoricadarából készülő túrós puliszkát). Az estéket közösen töltjük, teázgatva vagy sörözgetve és megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Persze ez nem kötelező program, de tapasztalatunk szerint ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.

Túra nehézsége

Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni). A menedékházak aránylag magasan fekszenek (1500-1600m), viszont távolabb a hegységi központi részétől, ezért hosszú, egésznapos túrákra kell számítani. Természetesen vannak könnyen elérhető célpontok, ám ha tényleg fel akarod fedezni a hegység csodáit, gyalogolni kell. Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

Részletes program

1. nap:  Utazás egyénileg saját autókkal, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). A cél Hátszeg városa, ahol találkozol helyi túravezetőnkkel. Találkozó, magyar idő szerint 14:00 órakor (helyi idő szerint 15:00 óra), Hátszeg Petrom benzinkútjánál (Déva felől érkezve, beereszkedve a domboldalon a város elején az első Petrom kút). Onnan együtt folytatjuk autókkal az utat a hegyek felé, a Karnik menedékházig (1005m). Itt őrzött parkolóba hagyjuk a gépjárműveket, és gyalog tesszük meg a hátralévő utat a Pietrele menedékházig (1480m) a kék háromszög jelzés mentén, immár a Retyezát Nemzeti Park területén. Ez az egyetlen rövid szakasz amelyen csomagjainkat kell cipelnünk. Gyalogosan megtett táv: 4 km, menetidő pihenőkkel: 2 óra, szint: 480m.

2. nap: Ezen a napon a Retyezát egyik legszebb részébe, a Gáles-cirkuszvölgybe látogatunk el. Megcsodálhatjuk a Gáles-tavat, mely majdnem 2000 méter magasságban van, és a Retyezát egyik legszebb tengerszeme. Közben meg útbaejtjük a rejtett és hangulatos Fenyők közti tavat is. A tóparti pihenő után, hogy ne kelljen megismételni a Gales völgyének már ismert útszakaszát, átmegyünk a Rossz völgy szétszórt tengerszemeihez, és a Rossz völgyün ereszkedünk vissza szállásunkhoz. A Rossz völgy jelzett túraútvonala csak 2015-től használható újra, azelőtt a nemzeti park lezárta azzal a gondolattal hogy egy második szigorúan védett területet létesítenek. De a terv kivitelezése nem sikerült, újra látogatható a völgy, és mi ki is használjuk e lehetőséget. Szint: 1800 m (fel-le), menetidő: 6,5-7 óra, táv: 15 km

3. nap: Korán indulunk. Nemcsak azért mert a magashegységekben általában délutánra alakulnak ki a záporok, hanem mert hosszú túrára, rengetek látványosságra, és élményre készülünk. A Stanisoara (Esztenácska) völgy azonos nevet viselő taváig haladunk – itt már 2000 méteren járunk – majd kimászunk a fölénk tornyosuló Retyezát csúcs alatti déli nyeregbe. Innen már rövid idő alatt a Retyezát lemetszett csúcsán állhatunk (2482m). A kötelező fotózás után ereszkedünk vissza a már ismert Retyezát nyeregbe, és szintvonalon haladunk a központi fekvésű Bukura csúcs (2433m) felé. Innen igazán pompás panoráma nyílik, belátni a Bukura katlanba is. A csúcsról leereszkedhetünk egyenesen a Bukura nyeregbe, de tehetünk egy kis kitérőt, amely a Kapu tó irányába ereszkedik, majd a Bukura tó partjáról jut vissza a nyeregbe. Én ezt választanám. A Kapu tó vízében tükröződő Judele csúcs a legismertebb a Retyezátról készült képek között, és a hatalmas Bukura tó partján állni is kihagyhatatlan élmény. A Bukura nyeregből (2200m) már csak lefele kell menni a Pietrele völgyön.

Szint: 2500 m (fel-le), menetidő: 9,5-10 óra, táv: 17 km.

4. nap: A mai nap a hegység legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A legismertebb turistaútvonal vezet minket a sziklarengetegen át a Bukura-nyeregbe, ahonnan a beláthatjuk az hegység nagy részét. A Bukura-nyeregből kitűnő rálátás nyílik a Bukura-tóra, amely a Kárpátok legnagyobb tengerszeme, s 2041 m magasan fekszik. És szépen kirajzolódik felettünk a legmagasabb csúcs, a Peleaga (2509m). Nem ereszkedünk le a tóhoz, hanem a főgerinc vonalát követve mászunk végtelen sziklarengetegben a csúcsig. Csúcscsoki, fotók, pihenés. Visszafele ugyanazon az útvonalon jutunk vissza. Megállunk a Pietrele tó partján, pihenünk a Gentiana (Encián) menedékház előtti padokon, talán egy-egy sört is iszunk a sikerre, majd leballagunk szálláshelyünkre.

Szint: 2100 m (fel-le), menetidő: 8 óra, táv: 14 km

5. nap: Búcsú a hegyektől. Reggel még élvezhetjük a Retyezát friss levegőjét, felmegyünk az erdő fölé áfonyát szedni, majd legyalogolunk a Karnik menedékházhoz, ahonnan autóinkkal haza indulunk.

Útban hazafelé, egyénileg meg lehet látogatni Vajdahunyad vagy Déva várát.

Utazási feltételek

Részvételi díj: 42.500Ft
BÓNUSZ KÖNYV: a túra mellé ajándékba kapsz egy Erdélyi Kincsei útikönyvet (6.900Ft értékben), amennyiben jelentkezel és a részvételi díj teljes összegét átutalod március 31.-ig.  A könyvet személyesen díjmentesen tudjuk átadni Budapesten vagy a túra helyszínén, vagy postázzuk, melynek díja 1.500Ft.

Az ár tartalmazza: A túravezetés és szervezés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Az ár nem tartalmazza: – Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 500km egy irányban, így az oda-vissza útra az üzemanyagköltség kb. 25.000.-Ft/autó),
– a román útadót: 14RON (vagy 3 EUR/autó/7 napra – a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni. Infók: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: összesen 160RON (kötelező, a helyszínen fizetendő. 40RON/fő/éj),
– a nemzeti park belépődíját: 10RON (kötelező, a helyszínen fizetendő),
– a parkolás díját: kb. 10RON/autó/nap,
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz” 4.500Ft/út)

Várható árfolyam 1RON=70Ft

Jelentkezési határidő: 2019. július 15.  (utána is fogadunk jelentkezést, de elképzelhető, hogy már nem lesz hely a szálláson)

Létszám: minimum 6 fő, maximum 12 fő

A túrákra feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs
– Váltóbakancs (vagy túracipő)
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Szélkabát
– Sapka, kalap (hideg szél és nap ellen)
– Esőkabát, esőnadrág
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elemlámpa, napkrém, napszemüveg

Tudnivalók a túráról

Utazás: Saját autóval. Az utazásról a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein). A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Carnic (Karnik turistaház): 500km (ebből 360km autópályán: magyar M5, illetve román A1 autópályákon), kb. 6:30-7 óra

Parkolás: Carnic-Cascada turistaháznál, vagy a vele szemben lévő kempingben, ennek költsége várhatóan 5lej/autó/nap.

Szállás: Szállásunk a Pietrele menedékházban lesz, egyszerű körülmények közt, 4-6 ágyas szobákban. A házban meleg ételt, italokat vásárolhatunk, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró) biztosított, az épületben zuhanyzási lehetőség is van, igaz csak hideg vízzel.
Minden tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak.
A menedékházban nincs lehetőség saját ételt főzni, hacsak nem cipelsz magaddal gázfőzőt. A menedékházban a szobáknak csak lakó funkciója van, tehát nincs bennük hűtő és főzési lehetőség. Dugalj van a szobákban, viszont áramszolgáltatás csak este 20:00 órától 22:30-ig van (generátorról). A víz a menedékháznál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. Egy palack vizet hozz magaddal. Semmiképp ne próbálj több vizes palackot felcipelni a hegyre, hacsak nem kifejezetten edzőtábornak fogod fel a túrát.

Délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés: Az étkezés önellátó, de javasoljuk a menedékházban igénybe vehető ellátást (reggeli és vacsora), különben neked kell felcipelni a hátadon az eledelt a völgyből a házig. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). A menedékházban meleg étel és ital kapható elfogadható áron. Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a menedékház étkezőjében. Ajánlott élelmiszerek: készétel konzervek, gyorsan elkészíthető porlevesek, zacskós tészták, száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre. Árak a menedékházban (2015-ben): reggeli 5-8 lej, levesek 8 lej, második 10-25 lej, tea 2 lej, kávé 4 lej, sör, üdítők 6 lej, ásványvíz 5 lej.

Van friss forrásvíz a ház közelében, illetve palackozott víz is vásárolható.

Egy 1,5-2 literes palackot hozzon mindenki otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

Időjárás: A hegyekben leszünk, így hűvösebb napokra kell számítani, mint az itthon megszokott. Mint bármely hegynél, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyáron utazunk ide, napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2-8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.

Csomagolás: Első nap nagy szintkülönbséget kell kimásznunk a menedékházhoz és a csomagot is magunkkal kell cipelnünk. Ezért lehetőleg egy nagyobb (40-60literes) hátizsákba pakolj bele mindent, beleértve egy kisebb hátizsákot is, amit a napi túrákon fogsz használni. Lehetőleg ezen kívül ne legyen más csomagod, mert kézben nehéz lesz felvinni. A teljes csomag lehetőleg max. 15kg legyen, kivéve ha tudod biztosan magadról, hogy ennél többet is fel tudsz vinni.

Jelentkezés
Amennyiben megtetszett a túra és szeretnél jelentkezni akkor tedd be a túrát a kosárba és a vásárlási folyamat végén töltsd ki a jelentkezési adataidat.

Részvételi díj befizetésének menete
Jelentkezés után, a teljes részvételi díjat egyben szükséges utalni, a jelentkezés visszaigazolása során küldött bankszámlaszámra.