BIHAR-HEGYSÉG

NYÁRI-ŐSZI TÚRA

A túrát megrendelésre szervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 6-12 fő. 

TÚRALEÍRÁS

A Bihar-hegység földtani felépítésének mozaik jellege nagyon változatos domborzatot eredményezett, de uralkodó a karszt felszín, leglátványosabb elemeivel, a sziklaszorosokkal, víznyelőkkel és barlangokkal.

Célunk a Bihar-hegység középmagas hegyvilágának legszebb gyöngyszeme, Pádis megismerése. Itt mindössze néhány km-re egymástól lenyűgöző látványú sziklák, szorosok, vad hegyi patakok, hatalmas fenyvesek és rengeteg barlang várja a felfedezőket.

A napi túrák során felkeressük Pádis legnevezetesebb látnivalóit:
– Csodavár: víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a várudvart, 120m magas sziklafalak veszik körül.
– Galbina-kőköz: a sziklaszoros felső végében a Galbina egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre, majd több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklafal alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból.
– Barsza-katlan: Pádis legvadregényesebb része. Éghajlata nagyon nyirkos, ami kedvez a mocsári jellegű füves növényzet fejlődésének. Több barlangot is útba ejtünk itt.
– Medve-barlang: Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja, ahol számottevő jégkorszaki barlangi medve csontlelőhelyet tártak fel.

Szállásunk menedékházban lesz, ahol az ellátásunkat is biztosítják, a hegység központi részein, ahonnan könnyen megközelíthetjük a főbb látnivalókat. Az estéket általában közösen töltjük, megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.
Ha valaki a helyi ételekre kíváncsi, lesz alkalma megkóstolni a Romániában igen kedvelt, jellegzetesen fűszerezett, roston sült húskészítményt, a miccset.

TÚRA NEHÉZSÉGE

A túrák közepes nehézségűek, de átlagos erőnléttel is teljesíthetők. A program úgy van felépítve, hogy a nehezebb egész napos túrák után könnyebb túrák lesznek, hogy közben kipihenhessük magunkat.

KÉPGALÉRIA

Utazás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein).

A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Csodavár panzió: 400km (ebből kb 250km autópályán: magyar M3 autópályán), kb. 5:30 óra.
A panziónak saját parkolója van.

Szállás

Szállásunk a pádisi Csodavár turistaházban lesz, 2-4 ágyas szobákban. A házban lehetséges előre megbeszélve reggelit és vacsorát is rendelni, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró), törülköző biztosított, az általunk foglalt szobáknak saját fürdőszobája is van (szappant, sampont hozz magaddal!).

Hozz magaddal fürdőpapucsot vagy könnyű cipőt, hogy kényelmesen tudj majd közlekedni a szálláson!
Általában délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés

Az étkezés önellátó, de javasoljuk a panzióban igénybe vehető félpanziós ellátást (reggeli és vacsora). Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra.  Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a panzió étkezőjében.
 
 A turistaházban a szobáknak csak lakó funkciója van, nem lehet saját ételt főzni. Ez legfeljebb saját gázfőzőn, az udvaron lehetséges.  

Ajánlott élelmiszerek: száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz.

A víz a panziónál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. A közeli boltban palackozott víz is vásárolható. Egy 1,5-2 literes palackot hozz otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Utazás: saját autókkal utazunk ki Erdélybe a Csodavár turistaházhoz (1000 m).
Ebben a csodálatos, festői szépségű környezetben töltjük a következő 3 napot. Szállásunkat elfoglalva, rövid sétán ismerkedünk meg a környékkel.

2. NAP

Csodavár körútja: Csodavár várudvarok – Pokol járat (medertúra) – Csodavár kilátói

Erdőn átvezető ösvényen érkezünk meg a Csodavárhoz, amely egy hatalmas sziklavárhoz hasonlító, víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a "várudvart" (dolina), 120 méter magas sziklafalak veszik körül. Sziklás ösvényen ereszkedünk be a várudvarra. A főbejárat a maga, több mint 70 méterével a Kárpátok legmagasabb barlangbejárata. A barlangban a föld alatti patak útját követjük végig egy szakaszon (medertúra). Majd visszamászunk a Csodavár peremére és letekintünk a mélybe az erkélyekről. Ezután a Glavoj réten megállunk egy kis frissítőre és megkostóljuk a híres Móc lángost. Innen visszatérünk szállásunkra.
Táv: 6.5 km, szint: +230 m, menetidő: 5-6 óra.

3. NAP

Galbena-kőköz körútja: Porcika jégakna (1220 m) – Galbina- vízkelet (800m) – Galbina-kőköz – Flóra-rét (660 m) – Glavoj-rét (1050m)

A turistaháztól a Csodavár irányába indulva, de most annak peremén közelítjük meg a Galbina-kőközt. Útközben megnézzük a Porcika jégaknát, melynek átmérője 30-35m, és több mint 30 méter mélységben egy hatalmas jégtömb lapul. Csodavárban eltűnő patak a Galbina sziklaszoros felső végében, egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre. Innen a patak több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklák alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból. Végig követjük a patak útját, a Galbina-szurdok oldalában vezető szűk ösvényen vezet. Néhol a biztonság kedvéért, a falba rögzített acélsodronyokban kapaszkodva haladunk. A Galbina völgyéből a virágokkal borított Flóra-rét a következő célpont, ahol elfogyasztjuk az ebédre pakolt szendvicseket. A pihenő után egy hosszú meredek kaptatót kell még legyürjünk a szálláshelyünkig.
Táv: 14 km, szint: 1000 m, menetidő: 9-10 óra.

4. NAP

Barsza-katlan körútja: Eszkimó-jégbarlang (1160 m) – Galbena kilátó (1234 m) – Fekete-barlang (1120 m) – Fekete-tó (1130) – Barsza-jégbarlang (1120 m) – Bál-rét (1150 m)

Először Pádis egyik különlegességét, az Eszkimó jégbarlangot látogatjuk meg. A kinti nyár ellenére a barlangban egész évben megmarad a jég, és különös szobrokat alkot. A barlanglátogatás után Pádis legszebb kilátópontjához indulunk a Galbina szirthez mely egy csodálatos kilátóhely, ahonnét láthatjuk a Galbina-kőköz sziklafalait, sőt még a Rozsdás-árok felső részét is. Innen leereszkedve indulunk a Barsza medencének is emlegetett katlanhoz, Pádis és egyben a Nyugati-Szigethegység legvadregényesebb részéhez. Éghajlata nagyon nyirkos, ami kedvez a mocsári jellegű füves növényzet fejlődésének. Itt található sűrű erdők, áfonyások és a víznyelőkben végződő vakvölgyek, valamint a kilátópontok hiánya kivételesen kalandossá teszi a körutat. Ezen kívül a terület sok érdekes, változatos karszt képződményt is tartalmaz. Miután bejártuk a vadregényes tájat és mindenki betelt a csodálatos látvánnyal, elhagyjuk a katlant és a Glavoj-rét érintésével, visszatérünk szálláshelyünkre.
Táv: 11 km, szint: 460 m, menetidő: 5-6 óra.

5. NAP

Reggel összepakolunk és elindulunk hazafelé. Útközben viszont, teszünk egy kis kitérőt a kiskohi Medve-barlanghoz, amely Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
  • Mely magába foglalja:
  • a túravezetés díját
  • a szervezés díját
  • a túravezető(k) utazással
    és szállással kapcsolatban
    felmerülő költségeit.
  • Jelentkezési határidő: csoporttal egyeztetve

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 400km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét (kötelező, a helyszínen fizetendő.
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás.
Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”

A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)
Nem kötelező, de jó ha van:
- Túraszandál
- Túrabot
- Fürdőruha
- Szélnadrág

Close Menu
×
×

Cart