BIHAR-HEGYSÉG

2020. JÚLIUS 01-05.

A túrát megrendelésre is megszervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 6-12 fő. 

TÚRALEÍRÁS

A Bihar-hegység földtani felépítésének mozaik jellege nagyon változatos domborzatot eredményezett, de uralkodó a karszt felszín, leglátványosabb elemeivel, a sziklaszorosokkal, víznyelőkkel és barlangokkal.

Célunk a Bihar-hegység középmagas hegyvilágának legszebb gyöngyszeme, Pádis megismerése. Itt mindössze néhány km-re egymástól lenyűgöző látványú sziklák, szorosok, vad hegyi patakok, hatalmas fenyvesek és rengeteg barlang várja a felfedezőket.

A napi túrák során felkeressük Pádis legnevezetesebb látnivalóit:
– Szamosbazár: a Meleg-Szamos forrásánál található sziklafalak, sziklatornyok, vízesések, barlangok látványos együttese.
– Csodavár: víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a várudvart, 120m magas sziklafalak veszik körül.
– Elveszett világ: víznyelők, barlangok és gyönyörű fenyvesek lenyügőző együttese.
– Galbina-kőköz: a sziklaszoros felső végében a Galbina egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre, majd több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklafal alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból.
– Medve-barlang: Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja, ahol számottevő jégkorszaki barlangi medve csontlelőhelyet tártak fel.

Szállásunk menedékházban lesz, ahol az ellátásunkat is biztosítják, a hegység központi részein, ahonnan könnyen megközelíthetjük a főbb látnivalókat. Az estéket általában közösen töltjük, megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat. Ha valaki a helyi ételekre kíváncsi, lesz alkalma megkóstolni a Romániában igen kedvelt, jellegzetesen fűszerezett, roston sült húskészítményt, a miccset.

TÚRA NEHÉZSÉGE

A túrák közepes nehézségűek, de átlagos erőnléttel is teljesíthetők. A program úgy van felépítve, hogy a nehezebb egész napos túrák után könnyebb túrák lesznek, hogy közben kipihenhessük magunkat.

KÉPGALÉRIA

Utazás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein).

A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Csodavár panzió: 400km (ebből kb 250km autópályán: magyar M3 autópályán), kb. 5:30 óra.
A panziónak saját parkolója van.

Szállás

Szállásunk a pádisi Csodavár turistaházban lesz, 2-4 ágyas szobákban. A házban lehetséges előre megbeszélve reggelit és vacsorát is rendelni, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró), törülköző biztosított, az általunk foglalt szobáknak saját fürdőszobája is van (szappant, sampont hozz magaddal!).

Hozz magaddal fürdőpapucsot vagy könnyű cipőt, hogy kényelmesen tudj majd közlekedni a szálláson!
Általában délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés

Az étkezés önellátó, de javasoljuk a panzióban igénybe vehető félpanziós ellátást (reggeli és vacsora). Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra.  Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a panzió étkezőjében.
 
 A turistaházban a szobáknak csak lakó funkciója van, nem lehet saját ételt főzni. Ez legfeljebb saját gázfőzőn, az udvaron lehetséges.  

Ajánlott élelmiszerek: száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz.

A víz a panziónál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. A közeli boltban palackozott víz is vásárolható. Egy 1,5-2 literes palackot hozz otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Utazás: saját autókkal utazunk ki Erdélybe a Csodavár turistaházhoz (1000 m).
Ebben a csodálatos, festői szépségű környezetben töltjük a következő 3 napot. Szállásunkat elfoglalva, rövid sétán ismerkedünk meg a környékkel.

2. NAP

Csodavár turistaház (1000 m) – Elveszett világ (1235 m) – Csodavár várudvar (880 m) – Csodavár kilátók (1170 m) – Csodavár turistaház.

Az Elveszett világ (1235 m) zsombolyokban (függőleges aknabarlangok) bővelkedő vidékét nézzük meg. Ezek a barlangok csak alpintechnikával járhatóak, de kívülről is lenyűgözőek. Különleges élmény belenézni egy 40 méter átmérőjű és több mint 100 méter mély barlang szájába. A nevesebbek, mint a Fedett-zsomboly, az Iker-zsomboly (melyet egy sziklahíd oszt ketté) Nem hiába kapta ezt a nevet, ez a civilizáción kívül eső, “elveszett” világ. Erdőn átvezető ösvényen érkezünk meg a Csodavárhoz, amely egy hatalmas sziklavárhoz hasonlító, víznyelő barlang. A Vár-patak vize egy óriási sziklakapuban tűnik el. A mögötte következő két beomlott barlangrészt, a “várudvart” (dolina), 120 méter magas sziklafalak veszik körül. Sziklás ösvényen ereszkedünk be a várudvarra. A főbejárat a maga, több mint 70 méterével a Kárpátok legmagasabb barlangbejárata. A barlangban a föld alatti patak útját követjük végig egy szakaszon. Majd visszamászva a Csodavár peremére és letekintünk a mélybe a kilátókról. Innen visszatérünk szállásunkra.
Táv 15 km, szint 250 m, menetidő 5-6 óra.

3. NAP

Turistaház – Porcika jégakna (1220 m) – Galbina-vízkelet – Galbina-kőköz – Flóra rét (660 m) – Eszkimó jégbarlang – Galbina kilátó (1282 m) – Glavoj rét (1030 m) – turistaház.

A turistaháztól a Csodavár irányába indulva, de most annak peremén közelítjük meg a Galbina-kőközt. Útközben megnézzük a Porcika jégaknát, melynek átmérője 30-35m, és több mint 30 méter mélységben egy hatalmas jégtömb lapul. Csodavárban eltűnő patak a Galbina sziklaszoros felső végében, egy több méter átmérőjű barlangszájból tör a felszínre. Innen a patak több kisebb zuhatagon átfolyva újra eltűnik a sziklák alatt, hogy végül a gyönyörű Eminenciás-vízeséssel lépjen ki a sziklafalból. Végig követjük a patak útját, a Galbina-szurdok oldalában vezető szűk ösvényen vezet. Néhol a biztonság kedvéért, a falba rögzített acélsodronyokban kapaszkodva haladunk. A Galbina völgyéből a virágokkal borított Flóra-réten át, közelítjük meg Pádis egyik különlegességét, az Eszkimó jégbarlangot. A kinti nyár ellenére a barlangban egész évben megmarad a jég, és különös szobrokat alkot. A Glavoi erdészháznál megállunk egy kis frissítőre, majd visszatérünk szállásunkra.
Táv 12 km, szint 600 m, menetidő 7 óra.

4. NAP

A Szamosbazár körútja

Autókkal közelítjük meg a kb. félóra útra lévő, a Meleg-Szamos medencéjében található Szamos-bazárt. Két jelentős látványosságot foglal magába: az Aragyásza barlangot, illetve a Szamos kőközt. Az Aragyásza barlang egy 15 m magas gomba alakú bejárattal indul. A barlang 212 méter hosszú alagút nagy termekkel melyek tetején kéményszerű ablakok nyílnak. Az 5 ablakon behatol a fény, hogy sugarai színházi reflektorként világítsák meg a barlang belsejét. Elhagyva a barlangot, az Aragyásza-réten remek füves pihenőhelyre érünk. A Szamosbazár körutat, a rejtelmes sziklaszoros szinte járhatatlannak tűnő szakadéka, és a tetőn körbevezető panorámaút teszi felejthetetlenné. A körút során barlangokat, vízeséseket, szakadékokat, vadabbnál vadabb erdőrengetegeket és különféle sziklaképződményeket csodálhatunk meg. A körút elég nehéz, sok figyelmet igényel, mert helyenként láncokba kapaszkodva, vagy falétrákon kell másznunk!
Táv 12 km, szint 700 m, menetidő 7 óra.

5. NAP

Reggel összepakolunk és elindulunk hazafelé. Útközben viszont, teszünk egy kis kitérőt a kiskohi Medve-barlanghoz, amely Kelet-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja. Utána már tényleg irány az otthonunk.

RÉSZVÉTELI DÍJ:

46.500 Ft
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.
 • Jelentkezési határidő: 2020.05.15.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 400km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: 76-81RON/fő/éj x 4 éjszaka (kötelező, a helyszínen fizetendő. Négyágyas szoba saját fürdővel: 76RON/fő/éj, kétágyas szoba saját fürdővel: 81RON/fő/éj
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás.
Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)

RÉSZVÉTELI DÍJ:

46.500 Ft
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.
 • Jelentkezési határidő: 2020.05.15.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 400km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: 76-81RON/fő/éj x 4 éjszaka (kötelező, a helyszínen fizetendő. Négyágyas szoba saját fürdővel: 76RON/fő/éj, kétágyas szoba saját fürdővel: 81RON/fő/éj
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás.
Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)

A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)
Nem kötelező, de jó ha van:
- Túraszandál
- Túrabot
- Fürdőruha
- Szélnadrág

Close Menu
×

Cart