KÁRPÁTKANYAR

A túrát megrendelésre szervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 6-12 fő. 

TÚRALEÍRÁS

Turisztikai szempontból Brassó és környéke áll a legelőkelőbb helyen Romániában. Nem véletlen. Akár a természeti látványosságok akár az épített örökség épületei vonzanak, vagy történelmi időutazásra vágysz, itt mindent megtalálsz, és mindenből a legjobbat találod. Brassó az ország turisztikai központja, és ez nem vitatéma.

Mi persze itt is elsősorban a természeti látványosságokat mutatjuk, de becsempészünk egy kicsitt mindenből, hogy érezd a történelmet és lenyűgözzön a jelen. Túrázunk a méltán híres Bucsecs konglomerátumtömbjén, a hírhedt Királykő csipkézett mészkőgerincén, a romantikus Csukás hegységben, de nem hagyhatjuk ki a a végtelen erdőket és lakóit sem. Vagyis ezúttal nem egyetlen hegycsoportra koncentrálunk, hanem igyekszünk több ismert hegység legszebb részet bejárni.

Hosszú,  egésznapos túrákra kell számítani. Persze mindig van lehetőség lerövidíteni a túrát. Vagy hosszabítani, miért is ne? Minden nap a lent hagyott autóktól kell indulni, így a túra alatt legyűrendő szint sem elhanyagolható. A csúcsokig akár +1300 / +1500 szintkülönbség is lehet. Persze ha mindenáron a csúcsokig akarnál mászni. Ráadásnak a konglomerátum és mészkőhegységek jellemzője hogy az alpesi régióban nincsenek források. Tehát a napi vízkészletet is vinni kell ám. Nem gond? Még mindig olvasod? Akkor az első lépést már meg is tetted a csúcsok felé!

TÚRA NEHÉZSÉGE

Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni). Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

KÉPGALÉRIA

Utazás és parkolás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein).

A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Négyfalu panzió: 730km (ebből kb 500km autópályán: magyar M5, illetve román A1 autópályákon), kb. 8:30-9 óra.
A panziónak saját parkolója van, belső udvaron.

Szállás

Szállásunk a négyfalusi Renáta turistaházban lesz, 1-2 ágyas szobákban. A házban lehetséges előre megbeszélve reggelit és vacsorát is rendelni, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró), törülköző, szappan-gél, TV és wi-fi biztosított, minden szobának saját fürdőszobája is van (sampont hozz magaddal!).

Hozz magaddal fürdőpapucsot vagy könnyű cipőt, hogy kényelmesen tudj majd közlekedni a szálláson! A turistaházban a szobáknak csak lakó funkciója van, de van egy közös hűtő és mikró kaját melegíteni.
Általában délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés

Az étkezés önellátó, de javasoljuk a panzióban igénybe vehető ellátást (reggeli és vacsora). Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra.  Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a panzió étkezőjében.

Ajánlott élelmiszerek: száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz.

A víz a panziónál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. A közeli boltban palackozott víz is vásárolható. Egy 1,5-2 literes palackot hozz otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Utazás Budapest – Brassó (szállás Négyfalu)

Utazás egyénileg saját autókkal, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.).

2. NAP

Csukás túra

Reggel 8 órakor találkozol túravezetőddel a szálláson. Gyors ismerkedés, tanácskozás után indulhat is az első túra. 45-50 perc autózás után hagyjuk a járműveket az 1270 m magas Bratocsa hágóban. Alig pár perc gyaloglás után máris egy tisztáson lehetünk ahonnan a panoráma is biztosított. Rövid emelkedő után a Bratocsa gerincének alpesi régiójában járunk, ahonnan 2 órás gyaloglás után érjük el a legmagasabb csúcsot (Csukás – 1954 m). Végig körpanoráma kísér, egymás után bontakoznak ki a környék hegycsoportjai, és a csúcsról nyíló pazar látvány megéri a fáradtság minden percét. Visszafele kisebb kerülővel érintjük a Csukás menedékházat, majd a már ismert úton ballagunk vissza a hágóba hagyott autókhoz.

3. NAP

Bucsecs túra

Bázisunktól autózunk Barcarozsnyóig, és még onnan is tovább, hogy ne kelljen az erdőben túl sokat gyalogolni. Az autótól 2 óra alatt érjük el a Malaesti házat, amely a Kárpátok egyik legszebb helyszíneként számontartott Malaesti völgyben, az erdőhatár fölött épült. Pihenés közben túravezetőd a további lehetséges útvonalakról mesél. Alapjában a legmagasabb csúcs (Omu 2507m) a célpont, de a csapat erőnléte és az idő függvényében mindjárt két kiegészítő túrát is ajánl. Egy sziklafal közepén haladó kényelmes párkány ösvénye érdekel? Vagy a szomszédos völgyben található glaciális tó (az egyetlen a hegységben), esetleg a Bucsecs legmagasabb csúcsa a tét? Bármelyiket is választod a páratlan látvány garantált. Persze a házhoz vissza is kell érkezni időben, hogy a már ismert útvonalon ereszkedjünk vissza az autókhoz.

4. NAP

Szent Anna tó, medveles

Autózás a méltán híres Szent Anna tóhoz (80km). Ha tényleg egyedi hangulatát akarod elkapni, akkor korán, hajnalban kell ott lenni. Rövid gyaloglás a tópartra, mert most az autót fent kell hagyni a parkolóban. De több is lehet ha körbejárni szeretnéd a tavat, miközben a vízben tükröződő hegyoldal látványa kísér. Természetesen nem hagyhatjuk ki a Mohos tőzeglápot sem. A tundrai világ reliktum növényeit csakis itt láthatod igazi pompájukban. Aztán rövid autózás, és máris érezheted a Büdös-barlang irányából érkező kénes szagokat. 20-25 percet gyalogolunk a barlanghoz, veszünk egy kénes-széndioxidos gázfürdőt, és indulunk tovább a találkozóhelyre, majd a medveleshez, remélve hogy a macit nem zavarja a felőlünk érezhető kénes szag. Vagy a macikat! És a disznókat meg a rókát sem ...

5. NAP

Királykő

Újabb nap, újabb autózás a bázistól Zernyest városáig, majd tovább a Plaiul Foii házhoz. Parkolunk, hátizsákok fel, és hajrá! 1,5-2 óra mulva már a Spirlea menhelynél pihenünk, szorosan a sziklafalak alá szorulva. Szokás szerint, túravezetőd vázolja a lehetőségeket. Vagy felmászunk a főgerincre és a legmagasabb csúcsra a Láncok útján (sejted honnan a név, igaz?), vagy maradunk a sziklafalak alatt, hosszan hátra a Stanciu barlanghoz, kőfolyásokon át, ritka növények és zergék közt. Sem az ország egyik legnehezebb jelzett túraútvonalaként számontartott Láncok útjáról visszaereszkedni, sem a barlangtól visszajutni az autókhoz nem lesz egy “séta a parkban”. De hát nem is azért megyünk mert könnyű, hanem azért mert szép! Ezúttal is az utolsó szó a túraveztőé, aki a csapat erőnléte, az időjárás, és a megteendő távolság függvényében dönti el.

6. NAP

Hazautazás

Búcsú a hegyektől. Reggel még élvezhetjük a hegyvidék friss levegőjét, majd haza indulunk. Útban hazafelé, egyénileg meg lehet látogatni Brassó, Nagyszeben vagy Szászsebes belvárosát.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Létszám függvényében, a csoporttal egyeztetve
  • Mely magába foglalja:
  • a túravezetés díját
  • a szervezés díját
  • a túravezető(k) utazással
    és szállással kapcsolatban
    felmerülő költségeit.
  • Jelentkezési határidő: csoporttal egyeztetve

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapest-Négyfalu kb. 730km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
- a szállás költségét (kötelező, a helyszínen fizetendő),
- az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)

Close Menu
×
×

Cart