PÁRINGI TERGERSZEMEK

NYÁRI-ŐSZI TÚRA

A túrát megrendelésre szervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 6-12 fő. 

TÚRALEÍRÁS

A Páring-hegység a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegysége a Fogarasi-havasok után. Mivel messze esik a nagyvárosoktól, és nincs kiépítve, alig találkozunk majd turistákkal.  A mi túránk ezúttal nem a csúcsmászásról szól, hanem a hegység rejtett csodáinak, kisebb-nagyobb tengerszemeinek felfedezéséről, ahonnan pazar rálátásunk lesz a főgerincre is. A célba vett kisebb-nagyobb tavacskák jellemzően hatalmas sziklavárak ölelésében rejtőznek, lélegzetelállító környezetben, 2000 méter körüli magasságban.

Szállásunk turistaházban lesz, ahol jól felszerelt konyha és étkező áll a turisták szolgálatában. Az estéket közösen töltjük, teázgatva vagy sörözgetve és megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Persze ez nem kötelező program, de tapasztalatunk szerint ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.

TÚRA NEHÉZSÉGE

Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni). Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

KÉPGALÉRIA

Utazás és parkolás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk. A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein). A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Groapa Seaca turistaház: 550km (ebből 360km autópályán: magyar M5, illetve román A1 autópályákon), kb. 6:30-7 óra.

Parkolásra a turistaháznál van lehetőség.

 

Szállás

Szállásunk a Groapa Seaca turistaházban lesz, 4-6 ágyas szobákban. A házban korlátozottan édességet, rágcsálnivalót, italokat vásárolhatunk. Szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró) biztosított, az épületben zuhanyzási lehetőség is van.
Minden tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak. Mivel a saját fürdőszobás szobákat nagyon korán, már év elején lefoglalják, jó eséllyel csak közös fürdős szobáink lesznek. Hozz magaddal fürdőpapucsot, hogy kényelmesen tudj majd közlekedni a szobád és a szomszéd épületben lévő közös fürdő között!
A turistaházban van lehetőség saját ételt főzni, legjobb ha hozol magaddal gázfőzőt. A turistaházban a szobáknak csak lakó funkciója van, tehát nincs bennük hűtő és főzési lehetőség.
A szobákban nincs dugalj, mert generátor termeli az áramot. Telefont a közös térben, étteremben, lehet korlátozottan tölteni. A szálláson nincs mobil térerő és internet sem. Telefonálásra a túrák során, a hegygerinc közelében lesz időnként lehetőség.

Délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés

Az étkezés önellátó. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). Saját élelmiszerünket elkészíthetjük és elfogyaszthatjuk a menedékház étkezőjében. Ajánlott élelmiszerek: száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz. Árak a menedékházban a magyarországi árakhoz hasonlóak.

A víz a turistaháznál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni.

Egy 1,5-2 literes palackot hozzál otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Utazás egyénileg saját autókkal, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). Az úticél a Groapa Seaca turistaház (1200m), ahol találkozol helyi túravezetőnkkel. Találkozó, magyar idő szerint 18:00 órakor (helyi idő szerint 19:00 óra), a szálláson. Ajánlott útvonal Budapestről: M5 autópálya-Szeged-Arad-A1 autópálya-A6 autópálya-Karánsebes-Hátszeg-Petrozsény-szállás. Petrozsényben a körforgalomban, a 7A útra kell letérni Voineasa (Obarsia Lotrului) irányába. Petrozsénytől 18km távra található a szállásunk. Teljes táv Budapest-szállás: 530km.

2. NAP

Groapa Seaca (Szárazgödör) turistaház – Slivei-tó – Kis-tó – Zöld-tó – Kirzsa-tó (2140m)

A turistaháztól indulva egy völgyön a vegyes erdőben kapaszkodunk ki enyhébb és meredekebb szakaszokon a Dancila-hátra, majd fenyvesek között egy rétre jutunk. Az ezt követő erdőben jól kitaposott ösvényen szintben haladunk. Lassan kitárul előttünk a völgy és a főgerinc, és az uralkodó törpefenyvesben közeledünk a fő látnivalónkhoz. A törpefenyvesből kiterjedt tisztásra jutunk majd és felkutatjuk a Slivei, Kis és Zöld tavakat melyeket a sűrű növényzet elrejt a turisták elől. Egy sziklalépcsőt megmászva és egy régi esztena romjait elhagyva egy újabb küszöbön felküzdve magunkat a Kirzsa-tó partjára érünk. A csoport erőnléte és az időjárás függvényében, további tavacskákat is felkutathatunk a vad falakkal átkarolt katlanban. Szintemelkedés: 950 m, menetidő: 7,5-8 óra.

3. NAP

Groapa Seaca turistaház – Esztena-katlani tó – Hosszú-tó – Mandra-tó (2150m)

A menedékháztól indulva kb. 3 km-es szakaszon erdőkitermelési úton haladunk, ezután az út az erdőben vezet enyhébb és fárasztóbb kapaszkodókkal. Kb.2 óra múlva egy vándorszikla tetejére épített hangulatos menedékhelyhez érkezünk. A menedékkunyhótól a patak medrét követő ösvényen viszonylag könnyű emelkedőn kiérünk a patak medrét követő törpefenyvesből és egy sziklalépcsőn egy kereszttel jelzett esztena maradvány mellett haladunk el. Egy tőzeglápos, füves völgy következik és egy lezuhant repülőgép darabjai mellett haladván elérjük az Esztena-katlani tengerszemet. Előttünk kitárulkozik a Páring-hegység főgerincének egy része valamint maga a 2519m magas Páring-csúcs is. Továbbra is változatos terepen kőtömbről kőtömbre lépve, törpefenyőfoltokon áthágva a Hosszú-tó partjára érünk ahonnan az alacsonyabban fekvő kőgörgeteggel övezett Vörös vagy Feneketlen-tóra van kilátásunk. Ha a teljes csapat erőnléte megengedi, akkor tovább haladunk a Mandra-tóhoz, amelyhez egy meredek, törmelékes turistaösvény vezet. 150m szintet kell leküzdenünk de a kilátás és a táj szépsége feledteti mindezt. Szintemelkedés: 1100 m, menetidő: 9,5-10 óra.

4. NAP

Groapa Seaca turistaház – Lotru-folyó völgye – Kalcseszku-tó (1940m)

Autóval közelítjük meg a túra kiindulópontját. Így értékes időt spórolunk meg, hogy jusson időnk és erőnk az igazán látványos útvonalat felfedezni. Az Obarsia Lotrului (Lotrufő) menedékháztól a Lotru-folyó völgyében a folyásiránnyal szemben, indulunk neki a hegynek. Részben erdészeti úton, majd helyenként erdei ösvényeken haladunk felfele. A kisebb, lépcsős vízesésekben alázugó patak bal oldalán továbbra is a fenyőerdőben emelkedünk, majd nagyobb tisztásra érünk. A patakoktól hangos réten feltűnik a Kalcseszku-katlan természetvédelmi területének bejáratát jelző fatábla. Az ösvény sziklalépcső aljához vezet és néhol kihívást jelentő sűrű törpefenyvest és kitartó kaptatót kapunk a lábunk alá. A Kalcseszku-tóból jövő patak medrét elérve a kifolyási küszöb tetejére érünk, ahol pazar kilátás és a völgy fénypontja a Kalcseszku-tó fogad. Ha időnk engedi a Pencu, Vidál és Madár tavakat is felkereshetjük. Szint: 700 m (fel), menetidő: 7 óra.

5. NAP

Búcsú a hegyektől. Reggel még élvezhetjük a hegység friss levegőjét, kisétálhatunk az erdőbe, majd haza indulunk. Útban hazafelé, egyénileg meg lehet látogatni a bányászati múzeumot Petrozsényben, illetve Vajdahunyad vagy Déva várát (ez plusz 25km a fentebb ajánlott útvonalhoz képest és Karánsebes helyett Déván át kell utazni).

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
  • Mely magába foglalja:
  • a túravezetés díját
  • a szervezés díját
  • a túravezető(k) utazással
    és szállással kapcsolatban
    felmerülő költségeit.
  • Jelentkezési határidő: csoporttal egyeztetve

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét (kötelező, a helyszínen fizetendő. Saját fürdős szoba feláras),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)

A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)

Close Menu
×
×

Cart