RADNAI HAVASOK

A túrát megrendelésre szervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 4-50 fő, megegyezés szerint.

TÚRALEÍRÁS

Hosszúhétvégi túránk során naponta a panziónkból indulva, a fenyveseken át, kimászunk az erdőhatár felé, hogy meghódítsuk a Radnai-havasok legszebb tájait. Több 2000 méter feletti hegycsúcsot hódítunk meg, tengerszemek és vízesések érintésével.

A Kárpátok hegyrendszerében, a Magas-Tátra és a Déli-Kárpátok közötti kb. 800 km-es szakasz legimpozánsabb hegytömbje a Radnai-havasok. Az erdőhatár felett, a főgerinc jellegzetes, kígyózó vonaláról támadjuk meg a piramisszerű sziklás hegycsúcsokat. Alattunk a gleccserek gyalulta völgyek és a bennük megbújó, szépen csillogó, tengerszemek teszik varázslatossá a tájat.

A gyors, hegyi patakok vize helyenként merész vízeséseken hull alá, megtörve a sziklákon. Erdély egyik legmagasabb vízzuhataga, a Lóhavasi-vízesés, közel 100 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán. A közelebb merészkedők élvezhetik a vízpermet hűsítő hatását. A meredekebb lejtőkön néha zergét láthatunk és hallhatjuk a mormoták éles füttyszerű hangját (amint valószínűleg jelzik egymásnak, hogy behatoltunk lakóterületükre). A Radnai-havasok egyik fő vonzereje, hogy viszonylag kevesen ismerik és ezért napokig barangolhatunk benne úgy, hogy csak a madarak és egy-két juhnyáj keresztezi utunkat.

TÚRA NEHÉZSÉGE

A túrák közepesen nehezek, kitartás, lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk. Sportos erőnléttel és kitartással teljesíthetőek a túrák.
Ha meg akarod hódítani Észak-Erdély legmagasabb hegységét is, akkor itt a helyed. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni).
Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső. Bár ritka ebben a periódusban, de havazás is előfordulhat. Meleg ruha, sapka kötelező.

KÉPGALÉRIA

Utazás és parkolás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk.

A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein).

A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Szállás

Szállásunk a hegység lábánál, panzióban lesz, tiszta, rendezett, 2-3-4 ágyas szobákban. A szállást a létszám függvényében választjuk. Ágynemű van (ágyneműhuzat, lepedő, takaró, párna).

Kis létszámú (max. 6 fő) csoport esetén, egy kis házat szoktunk kibérelni ki, ahol három franciaágyas szoba van, 2 WC mosdókagylóval, és egy közös zuhanyzó.

A szállás függvényében lehet, hogy tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak.

A víz a szálláson iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. Javasoljuk, hogy egy palack vizet hozz magaddal, azt lehet majd újratölteni.

Étkezés

Az étkezés önellátó.

Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt).

A szállás környékén korlátozottan, de vannak vásárlási lehetőségek, kenyér, üdítő, ital és édesség beszerezhető. Az aszalt gyümölcs, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Kiutazás: Budapest-Borsafüred

Kora reggeli indulás és kiutazás Erdélybe egyénileg, saját autókkal a szállásunkra, Borsafüredre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). Útközben meg lehet állni Szatmárnémetiben (itt érdemes román lejt váltani. Jó árfolyamon váltják a forintot), egy rövid városlátogatásra, hogy az utazásba egy kis színt csempésszünk. Érkezés a szállásra 17:00-18:00 óra között (helyi idő szerint 18:00-19:00 óra között). Találkozás a helyi túravezetővel a szálláson. Elfoglaljuk szállásunkat a hegy lábánál lévő panzióban (880m magasságban). Autóút Budapestről 550km, M3 autópályán végig, Mátészalka, Szatmárnémeti (Satu Mare), 19-es úton, Sárköz (Livada), Negresti-Oas, Szaplonca (Sapanta), Máramarossziget (Sighetu Marmatiei), 18-as úton, Borsafüred (Complex Turistic Borsa) útvonalon. Utazási idő 9-10 óra.

2. NAP

Aranyos Beszterce-forrástava – Gargaló csúcs (2159m)

Felvonóval indulunk neki a túrának, ezzel könnyítve a megmászandó szintkülönbségen. Innen az Asztal-réten át haladunk az Aranyos Beszterce-forrástaváig, amely a Radnai-havasok legnagyobb tengerszeme. Menet közben juhnyájakat, esztenákat láthatunk, majd a Gargaló-nyeregbe kiérve kitárul előttünk a világ, és belátjuk a Radnai-havasok déli oldalát is. Innen hódítjuk meg a 2159 m magas Gargaló-csúcsot. Visszafelé, rövid ideig követjük a főgerincet a Galac-nyeregig, majd beereszkedünk a volt Puzdra-menedékház felé és erdei ösvényen jutunk vissza Borsára.
Menetidő: 8-9 óra, szint: 800m (közepes nehézségű túra).

3. NAP

A Pietrosz, egykori Horty-csúcs (2303m) meghódítása

Helyi buszjárattal közelítjük meg a túra kiinduló pontját. Borsa városából a Pietroasza völgyén indulunk, aszfaltos, majd kanyargó köves erdei úton jutunk fel az 1800 m magasan lévő meteorológiai állomásig, amely egy mesés katlanban fekszik, hátterében a sziklás hegygerinccel. Aki pihenősebb programra vágyik, itt megvárhatja a csúcshódító csapatot, élvezve a csodás kilátást. Innen folytatva utunkat, rövid időn belül megérkezünk egy csodás tengerszemhez, amely valószínűleg alakja miatt kapta a Mosolygó-tó nevet. Tovább haladva érintjük az 1944-ben lavina által eltemetett salgótarjáni leventék emlékoszlopát, majd a hegyi ösvény szerpentinezve jutunk fel a Pietrosz-csúcsra, amely Észak-Erdély legmagasabb csúcsa. Szép időben innen nagyszerű panoráma nyílik a Kárpátok vonulatára, előtérben a Máramarosi-havasokra, a Radnai-havasok főgerincére, és az Ukrajnában folytatódó Erdős-Kárpátokra.
Menetidő: 9-10 óra, szint: 1600m (közepesen nehéz túra).

4. NAP

Rövid kirándulás a Lóhavasi-vízeséshez, hazautazás

Felvonóval, majd kb. 40 perces gyalogúttal közelítjük meg a Lóhavasi-vízesést, amely Erdély egyik legmagasabb víz-zuhataga, és több lépcsőben, közel 100 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán. A közelebb merészkedők élvezhetik a vízpermet hűsítő hatását. Visszafele gyalog ereszkedünk vissza Borsára, egy másik ösvényen (kb.1,5 óra). Rövid pihenő és falatozás után, elindulunk hazafelé.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét (kötelező, a helyszínen fizetendő),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban, így az oda-vissza útra az üzemanyagköltség kb. 25.000.-Ft/autó),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: 50RON/fő/éj x 4 éjszaka (kötelező, a helyszínen fizetendő. Saját fürdős szoba felára 20RON/fő/éj),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz” 4.500Ft/út)

Várható árfolyam 1RON=70Ft

A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)
Jó ha van:
- Túrabot
- Fürdőruha
- Naptej

Jelentkezés

Amennyiben megtetszett ez a túra és meg is vannak a túratársaid akkor kérj ajánlatot, a sherpa@sherpa.ro címünkön.

Ha még nem állt össze a csoport akkor gondolkodj el, hogy ki venne részt szívesen egy ilyen túrán az ismerőseid közül és mérd fel, hogy kb. hány főre számíthatsz.

Mi megküldjük ajánlatunkat, amit egyeztethetsz a túratársaiddal, majd pontosítjuk az esetleges kérdéseket és nyélbe ütjük a dolgot.

Kérjük, hogy lehetőleg 2 hónappal korábban jelezd a szándékotokat, hogy legyen elegendő időnk előkészíteni a túrát. Ha túl későn jelentkeztek, akkor előfordulhat, hogy nem tudunk szállást foglalni, illetve nem lesz szabad túravezetőnk az igényelt időpontban.
Close Menu
×
×

Cart