RETYEZÁT-HEGYSÉG

A túrát megrendelésre szervezzük csoportok részére,
megegyezett időpontban.

Létszám: 4-20 fő, megegyezés szerint.

TÚRALEÍRÁS

A Retyezát a Déli-Kárpátok egyik legismertebb hegysége és különleges természeti adottságai, élővilága révén, Románia első nemzeti parkja (1935 óta). Népszerűségét kiugró, piramisszerű sziklacsúcsainak, száznál több leírhatatlan szépségű glaciális tavának, változatos tájainak köszönheti. A sziklacsúcsokról belátható táj, a szomszédos hegyek látványa leírhatatlan élményt nyújt azoknak, akik felkapaszkodnak rájuk. Az éles sziklagerincek között egykori gleccserek jégvájta teknővölgyei húzódnak meg, sűrűn fűszerezve kisebb-nagyobb tengerszemekkel.

Túráinkon érintjük a hegység névadóját, a Retyezát-csúcsot (2482m), amelynek neve a csúcs formájára utal, hiszen olyan mintha a tetejét lemetszették volna. Emellett a romániai Kárpátok legnagyobb kiterjedésű tengerszemét, a Bukura-tavat (8,8ha) is alkalmunk lesz megtekinteni. Az ismertebb, látogatottabb tavakon kívül, útba ejtünk majd néhány sziklafalak, sziklagörgetegek által rejtett tavat is.  A látványos domborzati formák és vizek mellett, külön vonzerőt jelent a hegység viszonylag nagyszámú zerge népessége is.

Minden napra jut majd egy-két sziklatengerben kígyózó ösvény, ahol jó eséllyel hallhatjuk majd, a havasok rágcsálói, a mormoták visító hangját, amellyel jelzik egymásnak közeledésünket. A főgerincről rálátunk majd a Retyezát-hegység kakukktojása, a Kis-Retyezát vonulatára, amely földtanilag elkülönül a hegység többi részétől, mivel itt már a mészkő a domináns kőzet. A Retyezát “komor” éles sziklagerinceivel ellentétben, a Kis-Retyezát gerincét gyönyörű, gömbölyded fehér mészkősziklák ékesítik.

Szállásunk menedékházban lesz, ahol lehetőség van főtt, meleg étel vásárlására. Garantáltan lesz lehetőség megkóstolni a helyi jellegzetes ételeket (általában szoktak főzni csorbának nevezett savanyúleveseket, illetve kukoricadarából készülő túrós puliszkát). Az estéket közösen töltjük, teázgatva vagy sörözgetve és megbeszéljük a nap eseményeit, élményeit. Persze ez nem kötelező program, de tapasztalatunk szerint ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.

TÚRA NEHÉZSÉGE

Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni).
A menedékházak aránylag magasan fekszenek (1500-1600m), viszont távolabb a hegységi központi részétől, ezért hosszú, egésznapos túrákra kell számítani. Természetesen vannak könnyen elérhető célpontok, ám ha tényleg fel akarod fedezni a hegység csodáit, gyalogolni kell.
Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

KÉPGALÉRIA

Utazás és parkolás

Az utazás saját autóval történik, melyről a csoport gondoskodik. Mi csak a tényleges erdélyi túra megszervezését és a túravezetést vállaljuk.

A résztvevők egyénileg utaznak ki a túra kiindulási pontjáig, a találkozási helyre, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein). A résztvevők részletes tájékoztatást kapnak az ajánlott kiutazási útvonalról és egyéb gyakorlati tudnivalókról, legkésőbb az indulás előtt egy héttel.

Budapest-Carnic (Karnik turistaház): 500km (ebből 360km autópályán: magyar M5, illetve román A1 autópályákon), kb. 6:30-7 óra

Parkolás: Carnic-Cascada turistaháznál, vagy a vele szemben lévő kempingben, ennek költsége várhatóan 5lej/autó/nap.

Szállás

Szállásunk a Pietrele menedékházban lesz, egyszerű körülmények közt, 4-6 ágyas szobákban. A házban meleg ételt, italokat vásárolhatunk, szobánkban központi fűtés, ágynemű (lepedő-takaró) biztosított, az épületben zuhanyzási lehetőség is van, igaz csak hideg vízzel.
Minden tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, vinni kell magadnak.
A menedékházban nincs lehetőség saját ételt főzni, hacsak nem cipelsz magaddal gázfőzőt. A menedékházban a szobáknak csak lakó funkciója van, tehát nincs bennük hűtő és főzési lehetőség. Dugalj van a szobákban, viszont áramszolgáltatás csak este 20:00 órától 22:30-ig van (generátorról). A víz a menedékháznál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. Egy palack vizet hozz magaddal. Semmiképp ne próbálj több vizes palackot felcipelni a hegyre, hacsak nem kifejezetten edzőtábornak fogod fel a túrát.

Délután 14:00 órától lehet elfoglalni a szobát.

Étkezés

Az étkezés önellátó, de javasoljuk a menedékházban igénybe vehető ellátást (reggeli és vacsora), különben neked kell felcipelni a hátadon az eledelt a völgyből a házig. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). A menedékházban meleg étel és ital kapható elfogadható áron. Saját élelmiszerünket is elfogyaszthatjuk a menedékház étkezőjében.

Ajánlott élelmiszerek: készétel konzervek, gyorsan elkészíthető porlevesek, zacskós tészták, száraz kolbász, szalámi, sajt, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (diákcsemege), csoki, keksz. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre.


Van friss forrásvíz a ház közelében, illetve palackozott víz is vásárolható.

Egy 1,5-2 literes palackot hozzon mindenki otthonról, azt lehet majd újratölteni és vinni a napi túrákra.

RÉSZLETES PROGRAM

1. NAP

Utazás egyénileg saját autókkal, teleautó rendszerben (aki autóval tud jönni, felvehet más résztvevőket, hogy osztozzanak az utazás költségein. Mi segítünk összehozni az együtt utazókat. Már itt elkezdődik a csapat összeismerkedése.). A cél Hátszeg városa, ahol találkozol helyi túravezetőnkkel. Találkozó, magyar idő szerint 14:00 órakor (helyi idő szerint 15:00 óra), Hátszeg Petrom benzinkútjánál (Déva felől érkezve, beereszkedve a domboldalon a város elején az első Petrom kút). Onnan együtt folytatjuk autókkal az utat a hegyek felé, a Karnik menedékházig (1005m). Itt őrzött parkolóba hagyjuk a gépjárműveket, és gyalog tesszük meg a hátralévő utat a Pietrele menedékházig (1480m) a kék háromszög jelzés mentén, immár a Retyezát Nemzeti Park területén. Ez az egyetlen rövid szakasz amelyen csomagjainkat kell cipelnünk. Gyalogosan megtett táv: 4 km, menetidő pihenőkkel: 2 óra, szint: 480m.

2. NAP

Ezen a napon a Retyezát egyik legszebb részébe, a Gáles-cirkuszvölgybe látogatunk el. Megcsodálhatjuk a Gáles-tavat, mely majdnem 2000 méter magasságban van, és a Retyezát egyik legszebb tengerszeme. Közben meg útbaejtjük a rejtett és hangulatos Fenyők közti tavat is. A tóparti pihenő után, hogy ne kelljen megismételni a Gales völgyének már ismert útszakaszát, átmegyünk a Rossz völgy szétszórt tengerszemeihez, és a Rossz völgyün ereszkedünk vissza szállásunkhoz. A Rossz völgy jelzett túraútvonala csak 2015-től használható újra, azelőtt a nemzeti park lezárta azzal a gondolattal hogy egy második szigorúan védett területet létesítenek. De a terv kivitelezése nem sikerült, újra látogatható a völgy, és mi ki is használjuk e lehetőséget. Szint: 1800 m (fel-le), menetidő: 6,5-7 óra, táv: 15 km

3. NAP

Korán indulunk. Nemcsak azért mert a magashegységekben általában délutánra alakulnak ki a záporok, hanem mert hosszú túrára, rengetek látványosságra, és élményre készülünk. A Stanisoara (Esztenácska) völgy azonos nevet viselő taváig haladunk – itt már 2000 méteren járunk – majd kimászunk a fölénk tornyosuló Retyezát csúcs alatti déli nyeregbe. Innen már rövid idő alatt a Retyezát lemetszett csúcsán állhatunk (2482m). A kötelező fotózás után ereszkedünk vissza a már ismert Retyezát nyeregbe, és szintvonalon haladunk a központi fekvésű Bukura csúcs (2433m) felé. Innen igazán pompás panoráma nyílik, belátni a Bukura katlanba is. A csúcsról leereszkedhetünk egyenesen a Bukura nyeregbe, de tehetünk egy kis kitérőt, amely a Kapu tó irányába ereszkedik, majd a Bukura tó partjáról jut vissza a nyeregbe. Én ezt választanám. A Kapu tó vízében tükröződő Judele csúcs a legismertebb a Retyezátról készült képek között, és a hatalmas Bukura tó partján állni is kihagyhatatlan élmény. A Bukura nyeregből (2200m) már csak lefele kell menni a Pietrele völgyön.

Szint: 2500 m (fel-le), menetidő: 9,5-10 óra, táv: 17 km.

4. NAP

A mai nap a hegység legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A legismertebb turistaútvonal vezet minket a sziklarengetegen át a Bukura-nyeregbe, ahonnan a beláthatjuk az hegység nagy részét. A Bukura-nyeregből kitűnő rálátás nyílik a Bukura-tóra, amely a Kárpátok legnagyobb tengerszeme, s 2041 m magasan fekszik. És szépen kirajzolódik felettünk a legmagasabb csúcs, a Peleaga (2509m). Nem ereszkedünk le a tóhoz, hanem a főgerinc vonalát követve mászunk végtelen sziklarengetegben a csúcsig. Csúcscsoki, fotók, pihenés. Visszafele ugyanazon az útvonalon jutunk vissza. Megállunk a Pietrele tó partján, pihenünk a Gentiana (Encián) menedékház előtti padokon, talán egy-egy sört is iszunk a sikerre, majd leballagunk szálláshelyünkre.

Szint: 2100 m (fel-le), menetidő: 8 óra, táv: 14 km

5. NAP

Búcsú a hegyektől. Reggel még élvezhetjük a Retyezát friss levegőjét, felmegyünk az erdő fölé áfonyát szedni, majd legyalogolunk a Karnik menedékházhoz, ahonnan autóinkkal haza indulunk.
Útban hazafelé, egyénileg meg lehet látogatni Vajdahunyad vagy Déva várát.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét (kötelező, a helyszínen fizetendő),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz”)

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Létszám függvényében,
a csoporttal egyeztetve
 • Mely magába foglalja:
 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a túravezető(k) utazással
  és szállással kapcsolatban
  felmerülő költségeit.

Az ár nem tartalmazza:
– Az utazást a túra kiindulópontjáig (Budapestről kb. 550km egy irányban, így az oda-vissza útra az üzemanyagköltség kb. 25.000.-Ft/autó),
– a román útadót: 3 EUR/autó/7 nap (a határátlépés után benzinkutaknál lehet megvenni, vagy online: https://www.roviniete.ro/hu),
– a szállás költségét: 50RON/fő/éj x 4 éjszaka (kötelező, a helyszínen fizetendő. Saját fürdős szoba felára 20RON/fő/éj),
– az étkezést,
– a biztosítást (kötelező: hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás. Online is köthető, pl. www.eub.hu oldalon, az alapcsomag “Szimpla + Sport Plusz” 4.500Ft/út)

Várható árfolyam 1RON=70Ft

A túrákra feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs
– Váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg felsőöltözet (pl. vékony + vastag polár felső)
– Polárfelső
– Esőkabát
– Kabát (pl. szélkabát)
- Sapka
– Kisebb hátizsák a napi túrákra
– Elem-, vagy fejlámpa (a barlangokba)
- Kesztyű (vékony)

Jelentkezés

Amennyiben megtetszett ez a túra és meg is vannak a túratársaid akkor kérj ajánlatot, a sherpa@sherpa.ro címünkön.

Ha még nem állt össze a csoport akkor gondolkodj el, hogy ki venne részt szívesen egy ilyen túrán az ismerőseid közül és mérd fel, hogy kb. hány főre számíthatsz.

Mi megküldjük ajánlatunkat, amit egyeztethetsz a túratársaiddal, majd pontosítjuk az esetleges kérdéseket és nyélbe ütjük a dolgot.

Kérjük, hogy lehetőleg 2 hónappal korábban jelezd a szándékotokat, hogy legyen elegendő időnk előkészíteni a túrát. Ha túl későn jelentkeztek, akkor előfordulhat, hogy nem tudunk szállást foglalni, illetve nem lesz szabad túravezetőnk az igényelt időpontban.
Close Menu
×
×

Cart